Appen achter het stuur: ‘Politie zet camera in die smartphone herkent’

Je komt er niet zo makkelijk mee weg

Even snel een appje beantwoorden of toch een ander nummer opzetten? Het gebruiken van je telefoon achter het stuur is gevaarlijk én kan je duur komen te staan. Voor de politie bleef het lastig te controleren, tot er iets nieuws werd bedacht. Vanaf nu gaat de politie gebruik maken van een camera die appende automobilisten vastlegt. En de boete? Die krijg je netjes thuisgestuurd. 

Laat die telefoon maar lekker met rust.

Camera

De camera die de politie inzet kan door middel van een software herkennen of een automobilist een smartphone, tablet, navigatiesysteem of ander elektronisch apparaat vasthoudt. Nadat deze camerabeelden door een agent gecontroleerd zijn, wordt een boete naar de kentekenhouder opgestuurd. Deze bekeuring kost je een flinke smak geld: namelijk 240 euro!

Proef

In maart 2018 werd deze manier van controleren al getest. Dit verliep duidelijk met succes, aangezien de camera’s vanaf nu ‘echt’ gebruikt gaan worden. De politie beschikt over twee camera’s die worden ingezet in de regio Utrecht en op snelwegen.

Privacy

Het gebruik van deze camera’s is uiteraard niet zonder overleg gegaan. De Autoriteit Persoonsgegevens is akkoord gegaan met deze camera’s. Wel heeft de organisatie hierbij vermeld dat de beelden niet voor andere doeleinden gebruikt mogen worden, zoals het opsporen van verdachten en criminelen.

Andere bestuurder

We horen je denken: ‘wat als een andere bestuurder in mijn auto een appje verstuurt tijdens het rijden?’ Tja, dan kan je dat alsnog een flink probleem opleveren. De politie legt uit dat wanneer de overtreding door iemand anders dan de kentekenhouder is gemaakt, deze kentekenhouder bezwaar aan moeten tekenen om te bewijzen dat hij niet zelf achter het stuur heeft gezeten. Kortom: stop die telefoon maar lekker weg tijdens het rijden.

Lees ook: Dolgelukkige Natasja Froger ontmoet voor het eerst kleindochter Fallon

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: NU | Beeld: Unsplash