Artsen stellen: ‘Deze levensreddende handelingen moet iedereen kunnen verrichten’

Ben jij bekend met deze handelingen?

Wanneer we ons in de vinger snijden en er een oppervlakkig wondje opstaat, zijn we hartstikke capabel om hier een pleister overheen te plakken. Maar wat nu als die snee niet zo oppervlakkig is? Wat moet je dan doen? Een aantal spoedeisende hulp doktoren hoopt dat mensen bekend zijn met het verrichten van de volgende handelingen.

Het kan van levensbelang zijn.

Handelingen

Wanneer iemand niet meer zelfstandig adem kan halen, weten we allemaal wel dat het belangrijk is om diegene te reanimeren tot er hulp is, maar hoe doe je dat eigenlijk precies? En hoe zit het met andere levensreddende acties? Artsen vertellen aan Reader’s Digest dat ze massaal hopen dat je weet hoe je de volgende handelingen uitvoert:

Hoe je een EpiPen gebruikt

Tegenwoordig kent bijna iedereen wel iemand die erg allergisch is voor een bepaald soort voedsel of bepaalde insectenbeet. Deze mensen hebben een EpiPen bij zich, maar wanneer ze in een anafylactische schok raken, kunnen ze de pen zelf niet zomaar gebruiken. Daar hebben ze hulp bij nodig. En dat is nu net waar de schoen wringt. Uit een onderzoek uit 2018 dat werd gepubliceerd in Annals of Allergy, Asthma, and Immunology blijkt dat veel mensen niet weten hoe ze een EpiPen moeten gebruiken. Iets wat erg zorgelijk is, zo zegt Shari Platt, hoofd spoedeisende geneeskunde van New York-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center. “Het is een zorgelijk probleem, want een anafylactische schok kan snel verlopen en zelfs fataal zijn.”

Hoe je een AED gebruikt

Tegenwoordig zijn steeds meer openbare plekken voorzien van een AED. Geen wonder, want bij een hartstilstand kan het apparaat levensreddend zijn. Het kan namelijk het hartritme weer herstellen door het geven van een elektrische schok, maar dan moet je wél weten hoe je de AED gebruikt. “Het kan het leven van iemand redden”, stelt Shari Platt. Ze raadt daarom aan om een EHBO-cursus te volgen zodat je precies weet hoe je het apparaat moet gebruiken als iemand een hartaanval krijgt.

Hoe je het bloeden van een kleine snee kunt stelpen

We plakken al snel een pleister over een klein wondje heen, maar wat als het wondje net ietsjes groter is en het blijft bloeden? Niet erg prettig. Dokter Mary Jane Piroutek, werkzaam als kindergeneeskundige bij CHOC Children’s tipt dat ijs kan helpen om het bloed sneller te laten stollen. Ook adviseert ze om voor kleine, maar diepe wondjes toch naar een dokter te gaan. “Als de snee door alle huidlagen is gegaan, heelt het veel sneller als je het door een specialist laat reinigen en hechten.”

Hoe je het bloeden stelpt wanneer je een (slag)ader hebt geraakt

Wanneer je een wond hebt opgelopen waarbij de slagader is geraakt, kan het snel gaan wat bloedverlies betreft. Jesse Shandu, werkzaam als arts bij Steamboat Emergency Center, vertelt dat het het verschil tussen leven en dood kan betekenen of je op zo’n moment goed handelt of niet. 

Wat je moet doen als je tand eruit is geslagen

Een kind kan tijdens het spelen een tand kwijtraken, maar ook volwassenen kunnen door onhandige acties een tand verliezen. Maar wat moet je dan doen? Je wilt je tand immers wel behouden. Het is belangrijk dat je de wortel van je tand gezond houdt, zo vertelt Andrew Wittenberg, voorzitter van the Derpartment of Emergency Medical aan het Long Beach Memorial Medical Center. Hij vertelt dat je de tand het beste in een glas melk kunt bewaren. Geen glas melk bij de hand? Bewaar de tand dan in je mond en slik de tand niet door wanneer je onderweg bent naar de tandarts.

Lees ook: Zo reanimeer je je huisdier!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Reader’s Digest | Beeld: Pexels