Astrid Joosten over haar liefde voor wijn: ‘altijd iets nieuws te ontdekken’

astrid-joosten

Ze heeft er zelfs een opleiding voor gevolgd

Wijn, we houden ervan. En we zijn niet de enige: ook menig bekende Nederlander is fan. In de nieuwste Beau Monde vertelt Astrid Joosten uitgebreid over haar favoriete drank. “Voor mijn wijnbrevet zat ik avonden te stampen, alsof ik weer op school zat.”

Sinds studententijd

Naast presentatrice is Astrid Joosten vinoloog. Ze runt een wijnwebsite genaamd Astrid & Thérèse, samen met Thérèse Boer. Daarop geven ze wijnadvies en verkopen ze hun eigen wijnen. Astrid is altijd al fan van de drank. “Mijn passie voor wijn ontstond in mijn studententijd. Sterke drank was nooit aan mij besteed. Als ik alcohol dronk, was het wijn – toen nog de goedkope en slechte, haha – en nog steeds houd ik het bij wijn en champagne.” Ze kwam altijd met een paar dozen wijn van vakantie terug, waardoor het onderwerp steeds meer voor haar ging leven. “Ik ben een cursus gaan volgen om meer te leren over druivenrassen en hoe ik wijnen kan herkennen.”

Speciale opleiding

Hoe de samenwerking met Thérèse Boer is ontstaan? “Ruim vijftien jaar geleden aten we bij restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse. Zij is daar sommelier en kiest de wijnen. Ik werd echt weggeblazen, niet alleen door de kwaliteit van het eten, maar ook door de bijpassende wijnen. […] Ik raakte gefascineerd en vroeg haar: ‘Wat jij kunt, is daar een opleiding voor?’ Ze vertelde dat ik vinoloog kon worden en zo kwam ik op de Wijnacademie terecht. Het is een pittig traject: ze eisen eerst dat je je wijnbrevet haalt en pas daarna mag je de opleiding volgen. Ik heb avonden zitten stampen om alle informatie in mijn hoofd te krijgen, net of ik weer op de middelbare school zat.”

Succesvolle samenwerking

Nadat Astrid haar wijnbrevet had gehaald, volgden er verdere stappen. “Op een gegeven moment zijn Thérèse en ik benaderd om een toegankelijk wijnboek te schrijven. Dat verkocht goed, dus we maakten er nog eentje. We gaven ook workshops en adviseerden mensen die ons vroegen wat ze moesten kiezen als ze voor het wijnschap staan. Jonnie zei: ‘Jullie moeten een eigen webshop beginnen en zelf een wijnassortiment samenstellen, want mensen vertrouwen op jullie smaak en vakmanschap.’ We wisten direct: dan wel met een goede prijs/kwaliteitverhouding. […] We bezoeken onze wijnboeren elk jaar. Het beste kun je ’s morgens gaan dan is je mond nog schoon en kun je goed proeven. Je kunt er donder op zeggen dat ze je daarna uitnodigen voor een lunch.”

Veel mogelijkheden

Astrids passie voor wijn is door de jaren heen alleen maar gegroeid. “We zoeken ook nieuwe wijnen, bijvoorbeeld op beurzen in Frankrijk en Duitsland. Geweldig om te proeven en te onderhandelen. Wijn maakt altijd nieuwsgierig en is het lekkerste wat er is. […] Bij ons is het altijd zo van: wat eten we vandaag en welk flesje zal ik uit de koelkast pakken? Het is een prachtige drank, wijn heeft duizend smaken en er valt altijd iets nieuws te ontdekken.”

Wil je meer lezen over Astrids wijnavonturen? In de nieuwste Beau Monde vertelt ze er uitgebreid over. Ook topkok Rudolph van Veen en wijnkenner Ilja Gort komen aan het woord. Vanaf morgen in de winkel!

Lees ook: Aha: zo lang kun je wijn dus bewaren en dit kun je doen met de restjes

Bron: Beau Monde | Beeld: BrunoPress