Autobond waarschuwt om met tropische temperaturen nooit de auto vol te tanken

Je auto voltanken als het buiten warmer is dan 30 graden is geen goed idee

We maken ons op voor een van de warmste weken in juni ooit in Nederland. Komende week kunnen de temperaturen zelfs stijgen tot boven de 35 graden. Niet alleen onszelf moeten we beschermen tegen deze extreme warmte, ook met onze auto moeten we voorzichtig zijn. Zo kun je de brandstoftank volgens de Duitse autobond KS beter niet helemaal volgooien.

De brandstoftank tot de rand toe vullen kan met deze warmte erg gevaarlijk zijn!

Lekkende brandstof

Tijdens de hittegolf proberen we zoveel mogelijk de verkoeling op te zoeken door bijvoorbeeld een dagje naar het strand of het zwembad te gaan. Moet je tijdens de autorit nog even tanken? Let er dan op dat je de tank niet tot de rand toe vult. De Duitse autobond waarschuwt namelijk voor de uitzetting van benzine en diesel tijdens temperaturen boven de 30 graden. Een auto die in de brandende zon staat zou zelfs door de hitte brandstof kunnen lekken door de tankopening of de brandstof-ontluchting.

Advies autobond

De autobond vertelt dat het niet alleen schade kan toebrengen aan het milieu, maar ook de lak van de auto of de bodembescherming kan aantasten. In hele extreme gevallen zou er zelfs brand kunnen ontstaan, doordat de lekkende brandstof op het uitlaatsysteem terecht komt. Geadviseerd wordt om de auto af te tanken en meteen te stoppen wanneer het tankpistool automatisch afslaat. Tank dus niet door tot de rand van de vulopening zichtbaar is. Daarnaast wordt aangeraden om alleen meer te tanken wanneer je een lange afstand met de auto moet afleggen.

Uitzetting benzine en diesel

De reden dat de brandstof zo kan uitzetten door de warmte komt door het temperatuurverschil. De brandstof wordt bij benzinestations opgeslagen in ondergrondse tanks bij een temperatuur van 5 à 10 graden. Wanneer het buiten 30 graden of warmer is, kan de snelle opwarming de brandstof al snel met 20 graden laten stijgen. Door de warmte kan benzine of diesel met ongeveer twee procent uitzetten. Dit komt overeen met één liter meer volume in een tank van 50 liter.

Lees ook: Brandweer waarschuwt om nooit flessen met water in de auto te laten liggen

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Max Pixel