AVROTROS knipt racistisch fragment uit aflevering ‘Wie is de Mol?’

Marije en Charlotte deden het uiterlijk van Aziatische mensen na door spleetogen te trekken

Week in, week uit genieten we weer met volle teugen van Wie is de Mol?. Toch kon het programma afgelopen weekend op flink wat kritiek rekenen. Tijdens een opdracht deden Marije Knevel en Charlotte Nijs namelijk het uiterlijk van Aziatische mensen na door spleetogen te trekken. Veel kijkers reageerden dat dit racistisch was en vonden dit niet van deze tijd. Omroep AVROTROS én Marije reageren nu op het voorval. 

Racistisch fragment

Wilde jij dit weekend de zevende aflevering van Wie is de Mol? terugkijken? Dan was jij waarschijnlijk wel even in de war toen je de aflevering van zaterdag niet online zag staan. Dit kwam niet door een storing, maar omroep AVROTROS had de aflevering zelf offline gehaald na behoorlijk wat kritiek over een racistisch fragment. Tijdens de aflevering van WIDM moesten de deelnemers muzieknummers uitbeelden, die de andere spelers vervolgens moesten raden. Bij het nummer Gangnam Style kozen Marije en Charlotte ervoor om spleetogen te trekken om het uiterlijk van Aziatische mensen na te doen.

‘Dit kan echt niet’

Op sociale media reageert Marije nu zelf op het voorval. “Mijn reactie op het racisme van gisteren: tijdens de o zo hysterische muziekuitbeeldopdracht maak ik van mijn ogen spleten, omdat ik nadeed wat ik zag gebeuren”, begint ze haar statement op Instagram. “Daarbij zeg ik: ‘Dit kan echt niet’, tegen degene naast mij. Want dit is racistisch en niet een grap”, maakt ze duidelijk. Volgens Marije is dat gedeelte echter in de montage gesneuveld, waardoor de context weg is en het fragment tóch in de uitzending is gekomen.

Excuses Marije

Daarnaast wil Marije duidelijk maken waarom ze zo lachte toen ze de spleetogen trok. “Omdat ik in mijn broek piste van het lachen tijdens deze opdracht en dit in een split second gebeurde. Uiteindelijk ben ik ook mens en ik kan niet zo snel schakelen”, legt ze uit. “Wat ik zeker weet is dat niemand dit racistisch heeft bedoeld. Maar wat ik ook zeker weet is dat Aziaten al hun hele leven horen “het is maar een grap”. Dit is precies waar het mis gaat.” Volgens Marije had dit fragment dan ook nóóit uitgezonden mogen worden. “Want daarmee normaliseer je dit. Racisme is niet normaal, en ook niet grappig. Mijn excuses aan degenen die ik hiermee heb gekwetst, ik had juist de tegenovergestelde intentie door het te benoemen in het programma.”

Aangepaste uitzending

Ook omroep AVROTROS gaat door het stof op sociale media. Op Instagram laat de omroep weten zich erg te schamen voor het fragment. “De kandidaten kwamen er direct na het spel op terug, omdat ze zich realiseerden dat dit kwetsend is. Het gehele fragment had niet in de uitzending mogen komen. Wij beseffen ons dat mensen zich hierdoor gekwetst voelen en bieden onze oprechte verontschuldigingen aan voor deze fout.” De omroep heeft de WIDM-aflevering daarom ook offline gehaald om het fragment te verwijderen en de uitzending aan te passen.

Lees ook: André van Duin over darmkanker: ‘Dat was een eenzame strijd’

Bron: NU.nl | Beeld: AVROTROS