Beau geconfronteerd met ergste nachtmerrie in Five Days Inside

Beau 5 Days Inside

De presentator is diep geschokt door de heftige verhalen van patiënten in het revalidatiecentrum

Gisteravond was alweer de zesde aflevering van Five Days Inside te zien. Hierin brengt presentator Beau van Erven-Dorens een bezoek aan een revalidatiecentrum in het Friese Beetsterzwaag. Hier verblijven veel patiënten met niet-aangeboren hersenletsel. Beau is duidelijk onder de indruk van de verhalen van de patiënten in de kliniek. ”Er is daar ongetwijfeld heel veel leed en ellende.”

Beau is zichtbaar geraakt door alle ellende die hij in de kliniek aantreft.

Hersenletsel

In het revalidatiecentrum in Beetsterzwaag verblijven voornamelijk CVA-patiënten, patiënten met niet-aangeboren hersenletsel. In het centrum zitten zo’n 60 patiënten, zowel jong als oud. Daarnaast bezoeken ook dagelijks tientallen mensen de kliniek voor zorg en begeleiding. Meteen op zijn eerste dag treft Beau de twaalfjarige Jasmijn. Ze is pas twee weken in het revalidatiecentrum en vertelt dat ze hier is omdat ze is aangereden terwijl ze overstak. Nadat ze twee weken in het ziekenhuis lag, mag Jasmijn nu eindelijk beginnen met revalideren. Het jonge meisje heeft al behoorlijk wat stappen gemaakt, in het begin kon ze niet eens praten en lag ze alleen maar in bed. Jasmijn is enorm dapper en doet het enorm goed, maar Beau kan maar nauwelijks bevatten dat het leven van de jongeren in de kliniek van de één op de andere dag zo veranderd is. ”Dat is gewoon je grootste nachtmerrie.”

Mariska en Anna

Ook krijgt hij het emotionele verhaal van de jonge moeder Mariska te horen.Tijdens een fietstochtje gooit iemand plotseling de autodeur open, waardoor ze een harde klap maakt. Hierdoor kan ze niet meer goed lopen, is ze deels doof en kan ze niet meer ruiken en proeven. Toch is ze, ondanks alles, ontzettend dankbaar dat ze in Beetsterzwaag mag revalideren. “Ik weet dat ik hier aan het juiste adres ben, maar het is wel heel lastig om hier te zijn.” Het verhaal van Anna grijpt Beau tevens erg aan. Ze liep na een explosie in de snackbar ernstige brandwonden op en werkt in het centrum aan haar herstel. Haar lichaam was voor 40 procent verbrand en ze lag een hele tijd in coma. Alsof dat nog niet genoeg was, overleed ook haar moeder drie weken geleden. “Dat heeft wel impact op je”, vertelt Anna openhartig. ”Maar ik heb niet vaak dipjes, gelukkig niet.”

Gevangen

Tijdens zijn verblijf mag Beau een middag meekijken met sporten en dat raakt de presentator zichtbaar. Vooral omdat de meesten er nog wel zijn, maar hun hersenen niet meer goed werken. ”Je zit gewoon gevangen in jezelf”’, zegt Beau emotioneel. Toch heeft hij ook veel geleerd tijdens zijn vijf dagen in het revalidatiecentrum. Dat de mens over enorm veel veerkracht beschikt en doorzettingsvermogen heeft, bijvoorbeeld. En dat het ons allemaal kan overkomen. ”Wat je hier beseft is dat het leven zo fragiel is. Je leven staat van het ene op het andere moment totaal op zijn kop. En dat is wel echt bijzonder om te zien. Het is een huis van hoop.”

Lees ook: Wietze de Jager: ‘Na de breuk met Mattie ben ik dagen de deur niet uitgeweest’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: RTL Boulevard | Beeld: Videostill RTL XL