België en Duitsland zetten Noord- en Zuid-Holland op code rood

Bezoekers uit de twee landen worden geadviseerd zich te laten testen en in quarantaine te gaan

De coronabesmettingen lopen flink op in de grote steden Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Reden voor zowel België als Duitsland om code rood af te kondigen voor twee Nederlandse provincies. Toeristen, dagjesmensen en andere niet-noodzakelijke reizigers mogen vanwege deze code rood niet meer afreizen naar Noord- en Zuid-Holland.

Maatregelen Duitsland

De nieuwe maatregel van de Duitse overheid gaat per direct in. Iedereen die de afgelopen twee weken de Nederlandse provincies Noord-Holland of Zuid-Holland heeft bezocht, moet zich bij terugkomst in Duitsland verplicht laten testen. In sommige deelstaten moeten mensen die de twee provincies hebben bezocht ook verplicht in quarantaine.

Maatregelen België

De code rood van onze zuiderburen gaat vrijdagmiddag om 16:00 uur in. Vanaf dat moment zijn niet-noodzakelijke reizen naar Noord-Holland en Zuid-Holland niet toegestaan voor bezoekers uit België. Ook moeten mensen die langer dan 48 uur in deze provincies zijn geweest zich bij terugkomst in België verplicht laten testen. Daarnaast is het verplicht om 14 dagen in quarantaine te gaan na een bezoekje aan de westelijke provincies.

Code oranje

Naast code rood heeft België ook meerdere Nederlandse provincies code oranje gegeven. Het gaat om Flevoland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant en Utrecht. De Belgische overheid adviseert om reizigers uit die provincies zich te laten testen en ook in quarantaine te gaan. Het betreft hier echter een advies en geen verplichting.

Regionale regels

Niet alleen Duitse en Belgische reizigers krijgen te maken met nieuwe maatregelen. Vrijdag 17 september geeft het Nederlandse kabinet weer een persconferentie, waarbij nieuwe coronamaatregelen verwacht worden. De maatregelen zullen waarschijnlijk gelden voor grote steden en regio’s in de randstad. Om welke nieuwe maatregelen het gaat is nog onduidelijk. Naar verluidt zou het kunnen gaan om eerdere sluitingstijden van de horeca.

Lees ook: Wegwerpmondkapje opgehad? Knip na gebruik de touwtjes af

Bron: NOS | Beeld: Pexels