Wat gebeurt er met je benzineauto als je per ongeluk diesel tankt?

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Het is bijna de grootste schrik die iemand kan krijgen bij het benzinestation: je autotank vullen met de verkeerde brandstof. We weten dat het slecht is voor je auto om diesel in een benzineauto te doen, maar hoe slecht is het eigenlijk?

Er zit nogal wat verschil tussen de twee brandstofsoorten.

Groot verschil

Je kunt het allebei tanken bij een benzinestation en bij juist gebruik zorgen de vloeistoffen ervoor dat je auto weer tig kilometers vooruit kan. Als je het zo stelt, lijkt er weinig verschil te zitten tussen diesel en benzine, maar er zit wel degelijk een groot verschil tussen de twee. “Diesel is een veel dikkere substantie dan benzine en het wordt ontstoken door druk in plaats van een elektrische ontsteking”, legt Jake McKenzie, content manager bij Auto Accessoiries Garage, uit aan Reader’s Digest.

Beschadigen

Zelfs als je per ongeluk ‘maar’ een paar liter diesel in je auto hebt getankt, kan het al gevolgen hebben. “Omdat de brandstof zo dik is, kan zelfs een kleine hoeveelheid diesel in een benzinetank de brandstofinjectoren en filters van de motor verstoppen”, aldus Jake.

Advies

Heb je wel per ongeluk diesel getankt in je benzineauto en kom je hier nog achter voordat je wegrijdt van het benzinestation? Dan adviseert Jake je om een garage te bellen en je auto weg te laten slepen naar de garage om de tank daar leeg te laten pompen. “Tijd is erg belangrijk. Zelfs als je nog niet in de auto hebt gereden, kan de vloeistof direct na het tanken je brandstofinjector en filters doen verstoppen.”

Kleine kans

Hoewel we allemaal weten dat een ongeluk in een klein hoekje zit, is de kans dat je verkeerde brandstof tankt gelukkig klein. Benzinestations geven duidelijk aan welke brandstof bij welke pomp hoort.

Lees ook: Waarom je meteen moet tanken wanneer je tank nog maar voor een kwart gevuld is

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Reader’s Digest | Beeld: Pexels