Betaal je wel eens met iDEAL? Pas dan heel goed op: dit is niet altijd veilig..

Met iDEAL betalen is niet altijd even veilig

We doen het allemaal: betalen met iDEAL. Het is snel, makkelijk en zo gepiept. Toch is het niet altijd een goed idee om online te betalen: lang niet iedere betaalomgeving is even veilig. Zo werden al ruim 1700 mensen voor gemiddeld honderd euro gedupeerd..

Dit gebeurde vooral via Marktplaats.

Gedupeerden
NOS deed onlangs een onderzoek onder 1700 gedupeerde mensen en kwam tot de conclusie dat een groot gedeelte van deze groep iets via het internet had gekocht, met iDEAL had betaald, maar vervolgens het product nooit heeft gekregen. De meeste gedupeerden slaagden er niet in om hun geld terug te krijgen. Vaak ging het hierbij om een product dat gekocht werd via Marktplaats en in ongeveer de helft van de gevallen ging het om een bedrag van boven de 100 euro. Maar hoe voorkom je dat je opgelicht wordt?

Marktplaats
Koop je een product via Marktplaats, probeer dan bij de koper van het product langs te gaan. Zo kun je checken of het product in orde is, het product ter plekke meenemen en contant betalen. Kun je echt niet anders dan online betalen? Probeer dan met de koper een regeling te treffen; betaal bijvoorbeeld de helft vooruit en de andere helft als je het product hebt ontvangen.

PayPal
Voor het doen van online aankopen is het aan te raden om PayPal te nemen. Hiermee kun je namelijk online betalen; je kunt ervoor kiezen om de bedragen direct van je rekening af te laten schrijven of om een saldo op je PayPal-account te zetten. Wanneer je product niet aankomt of heel er sterk afwijkt van je verwachtingen over het product, dan dekt PayPal de kosten.

Creditcard
Ook een veilige manier van betalen is met een creditcard; mocht je product namelijk niet aankomen, dan kun je je geld terugkrijgen als je met een creditcard hebt betaald. Vaak bieden creditcardmaatschappijen ook nog eens een garantie van een bepaald aantal dagen: binnen dit aantal dagen is je product verzekerd voor diefstal, verlies en schade.

Doe een check
Vaak is het voor criminelen niet de eerste keer dat ze online mensen oplichten: zoek daarom eens wat informatie over de verkopende partij op. Je kunt op deze website heel gemakkelijk het IBAN-nummer, e-mailadres, telefoonnummer of url van een webwinkel invullen, waarna alle beschikbare informatie naar voren komt. Is de verkopende partij bekend bij de politie, dan kun je dat op deze website zien.

Lees ook: Met déze nieuwe wisseltruc bedonderen criminelen mensen massaal

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: NOS | Beeld: Pexels