Bevrijdingsdag en bevrijdingsfestivals: zo vieren we vandaag de vrijheid

Ook dit jaar zien de bevrijdingsfestivals er net even anders uit

Net zoals vorig jaar is het vandaag niet mogelijk om de vrijheid te vieren zoals we dat graag zouden willen. Geen zonnetje, volgepakt grasveld en artiesten op het podium. In plaats daarvan is er echter volop online te beleven. We vatten de plannen voor de bevrijdingsfestivals voor je samen.

Bevrijdingsfestivals online

Vandaag vinden alle bevrijdingsfestivals online plaats. Volgens de officiële website vinden er maar liefst 200 optredens plaats in 14 steden. Dat is een bevrijdingsfestival voor elke provincie, plus het festival van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en een festival in de hoofdstad. Zoals elk jaar vinden er volop optredens plaats. Niet alleen muziek, maar ook theater, dans en voordrachten. Vanaf 13.00 zijn alle optredens live te volgen via de website bevrijdingsfestivals.nl. Dan is ook de aftrap, waarbij het vrijheidsvuur door het hele land wordt ontstoken. Hierna kun je veilig vanuit huis genieten van optredens van onder meer Waylon, Suzan & Freek, Typhoon, Eefje de Visser, Lisa Lois, Froukje, en natuurlijk de Ambassadeurs van de Vrijheid.

Ambassadeurs van de Vrijheid

Net zoals elk jaar zijn er ook weer verschillende Ambassadeurs van de Vrijheid aangewezen. Dit jaar zijn dat Jonna Fraser, Davina Michelle en Tino Martin. Op een normale Bevrijdingsdag zouden zij met een helikopter festivals door het hele land aandoen. In plaats daarvan treden zij vandaag dus online op. Ook heeft Davina Michelle zich bijvoorbeeld ingezet om verhalen te verzamelen van allerlei mensen, die haar hebben verteld wat vrijheid voor hen betekent.

5 Mei-concert

De afsluiting van Bevrijdingsdag is zoals gewoonlijk het 5 mei-concert. Dit jaar vindt het concert echter niet plaats op de Amstel, maar binnen in het Koninklijk Theater Carré. Zo kunnen de optredens toch doorgaan ondanks de coronamaatregelen. Hier treden verschillende artiesten op, zoals Maan, André van Duin en Claudia de Breij. Dit concert is vanaf 20.35 uur live te volgen op NPO 1.

Lees ook: Kippenvel: Davina Michelle en Snelle zingen samen 17 Miljoen Mensen

Bron: Metro Nieuws, Bevrijdingsfestivals.nl | Beeld: Videostill