Bibian Mentel: ‘Zoveel liefde om me heen, ik maak me geen zorgen’

Bibian

Door uitzaaiingen in de hersenen is er geen behandelplan meer mogelijk voor Bibian

Afgelopen vrijdag werd het ontzettend verdrietige en hartverscheurende nieuws bekend dat er geen behandeling meer mogelijk is voor Bibian Mentel, die al 21 jaar met kanker leeft. Artsen van de paralympisch snowboardkampioen troffen uitzaaiingen in de hersenen aan. Toch blijft Bibian positief en geniet ze van de momenten die ze nog heeft. “We pakken elke dag weer als een mooi moment”, zei ze zondagavond in talkshow Humberto

Uitbehandeld

Twee weken geleden kregen Bibian en haar man Edwin Spee kregen het verschrikkelijke nieuws te horen dat de snowboardster uitbehandeld was. Ook kreeg ze het advies om afscheid te nemen van haar dierbaren. Bibian werd op haar 27ste gediagnosticeerd met botkanker en kreeg toen te horen dat haar been geamputeerd moest worden. De kanker keerde daarna maar liefst 15 keer terug, maar Bibian bleef altijd positief in het leven staan.

Moeilijke periode

Dat Bibian altijd zo positief blijft, wil niet zeggen dat het makkelijk is. “Twee weken geleden ging het echt slecht met haar”, vertelt Edwin in de talkshow van Humberto Tan. “Ik ben bij haar gaan liggen en ze werd gelukkig weer rustig. Sinds die dag is het beter gegaan. Het is prachtig dat die tijd ons nog gegund is.” Ze kreeg toen gelijk medicijnen om de pijn te onderdrukken. “Het gaat, het is redelijk onder controle met de medicijnen”, vertelt Bibian zelf.

Elke dag is een cadeautje

De ontzettend sterke Bibian laat weten dat ze van het leven wil blijven genieten tot haar laatste dag. “We pakken elke dag weer als een mooi moment. Dat klinkt heel cliché. Ik ben blij dat ik niet van het ene op het andere moment uit het leven ben gerukt, maar de kans heb met mijn gezin en vrienden om me heen al die laatste dingen die je nog wil zeggen, te zeggen. Daarom is nu iedere dag een cadeautje”, aldus de snowboardkampioen.

Zoon zien opgroeien

’s Ochtends wakker worden naar haar man en de zon in haar gezicht, daar geniet Bibian nog elke dag van. “Mijn zoon die er is en mijn dochters die binnenkomen en een knuffel komen geven. Er is zoveel liefde om me heen.” Dat ze haar 18-jarige zoon Julian heeft zien opgroeien, is voor Bibian dan ook erg bijzonder. “Het is toch geweldig dat ik hem heb zien opgroeien en zelfs zijn achttiende verjaardag nog heb mogen meemaken. Ik ben dankbaar voor al die momenten die ik met mijn man en kinderen heb mogen meemaken. Dat pakken ze me nooit meer af.”

Belangrijke boodschap

“Zoals ik me nu voel, durf ik het nog even aan. Ik zal nooit vaarwel zeggen, dus ik zeg ook nu ’tot ziens’. Laten we daarop hopen”, aldus Bibian. Opgeven doet de paralympische snowboardkampioen niet. Ook na haar overlijden hoopt ze met haar stichting, de Mentelity Foundation, nog veel kinderen te helpen om meer uit het leven te halen. Ze heeft dan ook een belangrijke boodschap: “Ga doen wat je leuk vindt. Ik ben heel snel mijn passie gaan volgen, ik ben heel blij dat ik dat gedaan heb.”

Lees ook: Behandelplan niet meer mogelijk voor Bibian Mentel na uitzaaiingen

Bron: AD | Beeld: BrunoPress

Array