Even gluren: medewerkers laten binnenkant van Paleis Noordeinde zien

Paleis Noordeinde

Aanschuiven bij de koning en koningin? Zo ziet dat eruit

Ieder jaar mogen een handjevol mensen aanschuiven bij koning Willem-Alexander en koningin Máxima ter ere van een bijzondere lunch. Ook als je die felbegeerde uitnodiging van het koninklijk paar nooit hebt ontvangen, kun je nu een kijkje nemen in de schitterende eetzaal van Paleis Noordeinde. Een medewerker leidt ons rond.

Grote balzaal

In Paleis Noordeinde, het werkpaleis van de koning in hartje Den Haag, nodigt de Willem-Alexander elk jaar mensen uit om aan te schuiven bij de ‘uitblinkerslunch’. Nederlanders die zich inzetten voor een goede zaak worden dan op een lunch getrakteerd in bijzijn van de koning en koningin. Nu krijgen we de kans om ook zonder uitnodiging een beetje van alle pracht mee te krijgen. Medewerkers van Paleis Noordeinde delen namelijk een video waarin ze ons rondleiden door de grote zaal van het paleis.

Voorbereidingen van het diner

In de video die het Koninklijk Huis op Instagram deelt, legt Govert Zweekhorst ons uit hoe de voorbereidingen van een diner in zijn werk gaan. Zo leren we bijvoorbeeld dat er in het paleis een speciale ‘bloemenkamer’ is waar alle bloemstukken worden klaargezet. Ook krijgen we een goede indruk van het enorme formaat van de zaal: bij staatsbezoeken kunnen Willem-Alexander en Máxima maar liefst 120 eters over de vloer krijgen, die allemaal een plekje aan de goed gedekte tafel kunnen krijgen.

Oud servies

Geheel in koninklijke stijl wordt er gegeten met zilveren bestek en gouden servies. Daarbij komen er heel wat erfstukken op tafel, want zelfs de zoutvaatjes zitten al eeuwenlang in de familie. Dat veel mensen stiekem dromen van zo’n chique diner blijkt wel uit de reacties onder de video: ‘Ik wil ook wel een keer komen!’ ‘Wij worden graag een keer uitgenodigd!’ en ‘Ik weet al welke jurk ik aantrek!’ klinkt het onder andere. Bekijk de video hieronder:

Lees ook: Architect tovert oude watertoren om tot een waar paleisje

Bron: Libelle | Beeld: RVD, fotograaf: Erwin Olaf

Array