Bizar: Fries dorpje ‘Moddergat’ ziet naam veranderen naar ‘Blabberpoepert’

moddergat blabberpoepert

De nieuwe naam van het dorpje is op z’n minst ‘bijzonder’ te noemen

Het moet raar wakker worden geweest zijn voor inwoners van het Friese dorpje Moddergat dit weekend. Op alle plaatsnaamborden in het kleine Friese dorpje staat nu de naam ‘Blabberpoepert’ – een vrije vertaling van ‘Moddergat’ in het Fries. Het is nog niet duidelijk wie deze streek heeft uitgehaald, maar hun motief is mogelijk wel bekend.

Friese Komborden

De ludieke actie is waarschijnlijk een reactie op het besluit van de gemeente Noord-Friesland om de namen op alle zogenaamde komborden in 25 Friese dorpen te veranderen in een Friese versie. Aalsum wordt Ealsum, Kollumerzwaag wordt Kollumersweach en Oostmahorn wordt De Skâns-Oostmahorn en zo verder. Blijkbaar was er een bewoner van Moddergat die vond dat ook zijn dorp aan vernieuwing toe was en daarvoor het heft in eigen handen nam.

Verzet tegen verandering

Buiten Moddergat is lang niet iedereen het eens met de geplande naamsveranderingen. In tal val dorpen was oproer na het besluit van de gemeente om de borden te verplaatsen. In sommige gevallen was dat om historische redenen, in andere dorpen gaven bewoners simpelweg de voorkeur aan de Nederlandse naam of een tweetalig plaatsnaambord.

Nieuwe borden

De lokale bevolking moet overigens nog wel even wachten voordat de beloofde naamsveranderingen doorgevoerd worden. Pas als de borden ‘aan vervanging toe zijn’, worden de nieuwe edities in hun plaats gezet.

Lees ook: Persconferentie vervroegd: kabinet denkt over nieuwe coronamaatregelen

Bron: Panorama | Beeld: Screenshot Google Maps