Bizar: ‘walgelijke’ anti-Ajaxfoto wekt woede op onder Nederlanders

De anti-Ajax foto zorgt voor woede en verontwaardiging

Het is een klassieke voetbalwedstrijd die altijd voor veel gerommel onder de supporters van beide kanten zorgt: Ajax-Feyenoord. Een paar dagen voor de wedstrijd lijkt de haat tussen de twee groepen een nieuw bizar dieptepunt te hebben bereikt. Met gebruik van de hashtag #anti020week plaatsten Feyenoord-aanhangers een foto op social media waar nu heel Nederland over valt.

“Verschrikkelijke smeerlapperij,” zo noemt het Centraal Joods Overleg (CJ) een foto die op Twitter rondgaat.

Holocaust-slachtoffers
En als je de foto ziet snap je wel waarom, op het beeld staan twee Joodse jongetjes met de tekst: ‘toen 020 nog maar één ster had’. Op de foto staan twee jonge jongetjes, met allebei een gele ster op hun borst. Avram (5) en Emanuel Rosenthal (2) werden in 1944, kort na het nemen van deze foto vermoord in Litouwen. Wie er achter het plaatsen van het beeld zit is nog niet bekend. De originele post op Instagram lijkt verwijderd, maar circuleert als screenshot op Twitter.

Walgelijke wansmaak
Voorzitter Ron van Wieken van het Centraal Joods Overleg werd woedend na het zien van de foto, zo vertelt hij aan AD. “Op dat moment had ik gewild dat de dader tegenover mij stond. Dit gaat niet meer om Feyenoord of Ajax, Joden of antisemieten. Hier is sprake van walgelijke wansmaak, een harteloze actie, gebrek aan fatsoen. Hier worden kinderen misbruikt. Het lot wat hen heeft getroffen is zo bitter, dat kan ik niet over mijn kant laten gaan.”

Geen supporters
Feyenoord laat weten de tweet ten zeerste af te keuren en neemt er volledig afstand van. “Het is natuurlijk ook maar zeer de vraag of deze (laffe, want) anonieme Twitteraars bezoekers zijn van Feyenoord. Persoonlijk zou ik ze in elk geval geen supporter willen noemen.”

Bron: AD | Beeld Twitter