Bizar: Je gelooft nooit hoeveel belasting je betaalt voor je energie!

Het percentage is schrikbarend

Soms verbaas je je over de hoeveelheid belasting wat je moet betalen over iets wat je koopt. Tips en Weetjes kreeg vandaag een jaarafrekening van Essent onder ogen en we besloten eens te gaan kijken hoe dit nou precies is opgebouwd.

Op het eerste gezicht lijkt het wel erg veel belasting!

Belasting over belasting
De rekening die hieronder zichtbaar is, bedraagt in totaal 1404,95 euro. Hier zit een bedrag van 674,66 euro belasting bij in. Je zou denken dat je dan aan je belastingplicht hebt voldaan. Fout! Deze bedragen zijn exclusief BTW. Over dit bedrag moet je nog 21 procent belasting betalen, maar hoe zit dat dan?

Energiebelasting en BTW
In Nederland betaal je energiebelasting en BTW (belasting over toegevoegde waarde). BTW betaal je bij de aankoop van producten en diensten. Energiebelasting is echter een ander soort belasting, namelijk een milieubelasting. Doordat veel energie nog steeds komt uit niet-duurzame bronnen wil de overheid graag dat de mensen minder energie gaan gebruiken. Dit doen ze door belasting te heffen. Als je minder afneemt, zal je ook minder belasting betalen. Gelukkig krijg je wel altijd een deel terug, omdat ook de overheid inziet dat je altijd een beetje energie nodig hebt om in je levensonderhoud te kunnen voorzien. Dit bedrag is in 2017 308,54 euro.

57 procent
Hoeveel belasting betaal je dan precies? Dat is nog steeds erg onduidelijk. Er is namelijk niet één vast percentage energiebelasting. Je betaalt per verbruikte KWH. In de rekening onder komt dat neer op een percentage van bijna 50 procent dat je aan energiebelasting afdraagt. Als je de BTW er nog bij optelt komt het totale belastingpercentage uit op 57 procent wat je afdraagt aan de overheid. Het sowieso zeer verstandig om heel goed te vergelijken via methodes zoals deze Postcodevergelijker.

Dit later nog eens lezen? Pin ‘m op Pinterest! Of bekijk hier of jij kunt besparen.

Bron: Consumentenbond, Nuon | beeld: pixabay, Tips en Weetjes©