Spectaculaire bloedmaan én supermaan tegelijk te zien op deze dag


Er staat ons een prachtig natuurverschijnsel aan de sterrenhemel te wachten

Aanstaande maandagochtend kunnen we een bloedmaan en supermaan bewonderen. Bij de maansverduistering maandag zal de maan veranderen in een bloedmaan, en omdat de maan ook nog eens heel dichtbij de aarde komt te staan, is deze ook nog eens extra goed te zien. Samen vormen deze twee natuurverschijnselen dus een bloedmaan én een supermaan.

RTL Nieuws sprak met sterrendeskundige Lucas Ellerbroek over de eclips.

Natuurfenomenen

De grote vraag is natuurlijk wat we precies kunnen verwachten maandagochtend. “Bij een maansverduistering staat de aarde precies tussen de zon en de maan in”, zo legt Lucas Ellerbroek uit. “De maan is op dat moment niet helemaal donker, maar wordt rood. Dat komt omdat het zonlicht door de aard-atmosfeer wordt verstrooid, net als bij een zonsondergang op aarde.”

Totale maansverduistering

Een maansverduistering komt wel vaker voor. De volgende maansverduistering wordt bijvoorbeeld alweer op 16 juli van dit jaar verwacht, maar deze verduistering zal niet volledig zijn en minder goed te zien zijn. Een totale maansverduistering als deze komt niet vaak voor. “De volgende totale maansverduistering die goed te zien is, komt pas in 2023”, aldus Ellerbroek. Volgens de weerberichten lijkt het maandagochtend helder en onbewolkt te worden, wat het nog gunstiger maakt om dit natuurverschijnsel te bewonderen.

Wekker zetten

Ellerbroek adviseert om de wekker vroeg te zetten. Om 5:41 uur is er sprake van een totale maansverduistering. Wil je alles van begin tot eind mee krijgen? Dan kun je het best om 3:45 uur al klaar gaan zitten in de tuin of op het balkon. Tussen deze twee tijden zal de bloedmaan en supermaan het beste te zien zijn. Zet jij je wekker vast?

Lees ook: Zo ban je ongedierte uit huis met een theezakje

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pixabay