Duur berichtje: 95 euro boete voor appen op de fiets

Gebruik van elektrische apparaten in het verkeer wordt per 1 juli verboden

Je ziet het regelmatig op straat: mensen op de fiets met een mobiele telefoon in hun hand. Misschien heb je zelf ook weleens snel een appje gestuurd terwijl je op de pedalen stond. Toch kun je jezelf dit maar beter afleren. Vanaf 1 juli 2019 wordt het namelijk verboden om elektrische apparaten te gebruiken in het verkeer. Word je betrapt, dan krijg je een bon van 95 euro. Het sturen van dat appje kun je dus voortaan maar beter even uitstellen tot je op de plaats van bestemming bent!

Vind jij het terecht dat appen op de fiets verboden wordt?

Appen

Het voorstel voor de nieuwe verkeersboete wordt morgen besproken in de ministerraad, zo bevestigden Haagse bronnen in het AD. De hoogte van de boete zou zijn afgestemd op andere sancties die nu al gelden voor verkeersovertredingen door fietsers. Door rood rijden kost eveneens 95 euro en fietsen onder invloed 100 euro. Heb je geen licht op je fiets? Dan krijg je een bon van 55 euro. Automobilisten die tijdens het rijden een mobiele telefoon in hun hand hebben, worden nu al veel zwaarder bestraft: zij zijn 240 euro kwijt. Dit komt omdat zij veel meer schade kunnen aanrichten bij anderen dan fietsers.

Verbod

In de wet komt te staan dat het vasthouden van een mobiel elektronisch apparaat tijdens het besturen van voertuigen wordt verboden. Ook appen, sms’en en bellen vallen dus onder dit verbod. Er is voor de term ‘mobiel elektronisch apparaat gekozen’, met het oog op de introductie van nieuwe hand-held devices (kruising smartphone en laptop) in de toekomst.

Ongevallen

Er is niet precies bekend hoeveel ongevallen er op dit moment plaatsvinden door telefonerende of appende fietsers. 10 jaar geleden ging het om ongeveer 4 procent van de fietsongelukken waarbij sprake was van letsel. Deskundigen vermoeden dat dit percentage in de afgelopen jaren fors is gestegen. Het app-verbod voor fietsers was al eerder aangekondigd. De politievakbonden vroegen zich toen al af of er wel voldoende politiecapaciteit is om een dergelijk verbod te handhaven.

Lees ook: Politie waarschuwt: Criminelen nemen WhatsApp-accounts over 

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Pexels