Kippenvel: prachtige eerste aflevering van Break Free over MH17

Dit seizoen van Break Free staat in teken van de MH17-ramp

Al voordat het nieuwe seizoen van Break Free begon spraken mensen al van het ‘meest spraakmakende seizoen ooit’. Dit seizoen staat namelijk volledig in teken van de verschrikkelijke ramp met de MH17 in 2014. Het vliegtuig was onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur, maar kwam nooit op zijn bestemming aan. Onderweg werd het toestel getroffen door een luchtdoelraket. In dit seizoen van Break Free leggen nabestaanden de reis af die hun naaste nooit heeft kunnen maken.

De eerste aflevering stond volledig in het teken van de 22-jarige Tallander.

Tallander

De eerste aflevering stond in het teken van Tallander Niewold. Hij was 22 jaar toen hij stierf in de MH17-vlucht. Hij was onderweg naar Bali, waar zijn broer Julian werkt met kinderen met een handicap. Tallander kwam echter nooit aan. We weten allemaal hoe het is afgelopen met de MH17-vlucht. Wat voor veel mensen een mooie vakantie moest worden, eindigde in een intens verdrietige ramp.

Voetsporen

Tallander reisde niet alleen naar Bali voor zijn broer, maar ook om een droom waar te maken: de hoogste vulkaan van Bali, de Gunung Agung, beklimmen. Hij deed eerder al een poging, maar die werd toen verhinderd door slecht weer. Daarom ging hij voor de tweede keer naar Bali, om samen met Julian de vulkaan te beklimmen. Helaas mocht hij die droom nooit uit laten komen. Broers Odulf en Julian treden in zijn voetsporen en maken de reis voor hun broertje, Tallanders grote droom.

Emotioneel

Al met al is het een enorm emotionele aflevering. Broer Odulf legt de reis af waar Tallander aan begon, maar nooit af kon maken. Wij kregen kippenvel toen Odulf in het vliegtuig zat: “Toen ik naar buiten keek en de zon zag opgaan boven Pakistan en Afghanistan, dacht ik: hier was hij nog niet eens.” Eenmaal op Bali beklimmen Odulf en Julian de vulkaan. Ondertussen komen verscheidene familieleden aan het woord. Ze vertellen openhartig over Tallander, die vlak voor zijn overlijden tot eersterangs soldaat in het leger werd benoemd. Ze vertellen over zijn leuke kanten, maar ook over de slechte kanten. Zo kon Tallander nogal eens ‘een grote waffel’ hebben.

“Goeie reis lieverd”

Moeders laatste woorden aan Tallander: “Goeie reis lieverd, tot gauw”. Het vreemde is, dat Tallander voor het opstijgen een appje stuurde naar zijn ouders. ‘Als er iets gebeurt, wil ik het nummer O van Coldplay. Als we in het water storten of zo.’ Zijn ouders vonden het appje vreemd, maar wisten niet dat dit het laatste was wat ze van hun zoon zouden horen. Achteraf is dit berichtje erg troostend, aldus Tallanders vader. Met dit nummer sluiten Julian en Odulf hun reis ook af.

Bekijk de aflevering van Break Free hier.

Lees ook: Duncan Laurence maakt nummer voor het Eurovisie songfestival bekend

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: NPO3 | Beeld: Videostill