Meest misleidende product: goudeerlijk brood van supermarkt Jumbo toch niet zo ‘eerlijk’

Het brood is het meest misleidende product van 2017

Jaarlijks wordt ‘Het Gouden Windei’ uitgereikt door Foodwatch voor het meest misleidende product. Dit jaar is het Goudeerlijke Maïsbrood van Jumbo de absolute winnaar. Dat brood blijkt namelijk helemaal niet zo ‘goudeerlijk’ te zijn als de keten doet voorkomen. 

Goudeerlijk brood
Van de vijftienduizend stemmen ging ruim eenderde naar het brood van de Jumbo. Heel begrijpelijk want in het maïsbrood zit namelijk helemaal geen maïsmeel verwerkt. Ter decoratie bevat het brood wel een beetje maïs, maar verder is het gemaakt met normaal meel en de gele kleur is nagebootst met geelwortel. Het is dan ook heel bijzonder dat het brood de naam maïsbrood gekregen heeft.

Etiket aanpassen
Andere kanshebbers voor de twijfelachtig eer waren de kalfsleverworst van Aldi, waar geen kalfsleverworst in zit. Zij werden tweede. Conimex Ketjap Gold werd derde. Foodwatch noemt het product ‘schenkstroop met ketjapsmaak’.  Vorig jaar ging de ‘prijs’ naar een sapje van Healthy People. De smaak ‘blauwe bosbes en framboos’ werd grotendeels gemaakt van appel- en druivensap. Ook dit jaar werd een soortgelijk product genomineerd. Het sapje van Innocent ‘Superjuice framboos & kers’ bevat eveneens heel veel appelsap. Innocent vertelde dat ze al van plan waren het etiket aan te passen, voordat ze genomineerd werden. Het is onbekend of Jumbo dat ook gaat doen.

Lees ook: Wel eens van geelwortel gehoord? Hier is het goed voor!

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: NOS | Beeld: pexels