Broodje aap of niet? ‘De stand van de maan heeft invloed op ons humeur’

Dit bleek het resultaat te zijn

We zullen er niet van in een weerwolf veranderen, maar velen beweren bij hoog en laag dat een volle maan effect heeft op ons slaappatroon. Maar heeft de stand van de maan eigenlijk ook invloed op ons humeur? Op welke manier zou die satelliet ons kunnen beïnvloeden?

Bij een volle maan denken we vaak meteen aan allerlei spannende verhalen en we associeren het toch wel met vampieren en weerwolven, ook al bestaan die helemaal niet, of we denken aan E.T. Vaak denken we er niet aan wat die maan met óns kan doen. Als-ie überhaupt invloed op ons heeft, want daar wordt nog weleens flink over gediscussieerd.

Verscheidene onderzoeken zijn al gevoerd naar de stand van de maan en de manier waarop de mens hierop reageert. Uit een onderzoek dat in 2013 werd uitgevoerd aan de Universiteit van Basel, onder 33 proefpersonen, bleek dat zij allen meer moeite hadden om in slaap te komen tijdens de volle maan. Tijdens de volle maan werd er minder melatonine aangemaakt. Dit hormoon hebben we juist nodig om in slaap te vallen.

Een jaar later bleek echter uit een onderzoek van het Nijmeegse Donders Instituut iets anders. Er bleek geen verband te zijn tussen een volle maan en slaapgedrag van mensen. Maar uit de gegevens van dit onderzoek bleek juist een verband te zijn tussen een nieuwe maan en ons slaapgedrag; op dit moment sliepen mensen juist slechter. En het is misschien wel bekend: maar mensen die slecht hebben geslapen, zijn vaak humeurig. 

Dit bericht nog een keer lezen? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Elle | Beeld: Pixabay