Uitgenodigd voor een bruiloft? Houd rekening met deze 9 ongeschreven regels

Dit zijn de do’s en don’ts

Ben je uitgenodigd voor een bruiloft? Hartstikke leuk natuurlijk en een hele eer: het betekent dat je tot de inner circle van het bruidspaar behoort. Ben je al op zoek naar een mooie outfit die je die dag kunt dragen? Dan zijn er een aantal dingen waarop je moet letten. Er bestaan namelijk een aantal ongeschreven regels wanneer je een trouwerij bijwoont. Met deze 9 dingen moet je rekening houden op andermans grote dag.

Met deze tips houd je je aan de bruiloft-etiquette.

1. Witte kleding

Een absolute no-go: witte kleding dragen op een bruiloft. Tenzij het bruidspaar dit expliciet in de uitnodiging heeft gezet. Normaal gesproken mag alleen de bruid wit aan op haar speciale dag. Ook wanneer de bruid besluit een knalrode jurk met zwarte stippen aan te trekken, draag je als gast alsnog geen wit. Kies dus voor een alternatieve kleur, zoals mintgroen, lichtblauw of -roze. Met pasteltinten zit je vrijwel altijd goed.

2. Te uitdagend

Een bruiloft is meestal een chique aangelegenheid, waarop je je netjes en elegant kleedt. Te sexy kleding dragen kan een tikkeltje ordinair overkomen. Kies voor een mooie jurk, jumpsuit of nette broek. Het mag er zeker mooi uitzien, maar maak het niet al te gek. Je wilt natuurlijk niet de show van de bruid stelen.

3. Te casual

Een bruiloft is feestelijk en daar hoort een mooie outfit bij. Je huispak, t-shirt of spijkerbroek kun je dus beter thuis laten en bewaren voor een Netflix-avondje. Heel veel poespas is natuurlijk ook niet nodig, maar zorg er wel voor dat je er netjes en verzorgd uitziet.

4. Zwarte kleding

Voel je je het meest op je gemak in het zwart, maar wil je er niet uitzien alsof je naar een begrafenis gaat?  Kies dan voor een donker- of marineblauwe jurk of jumpsuit als alternatief.

5. Pas op met foto’s op sociale media

Vraag altijd eerst toestemming van het bruidspaar voordat je delen van de bruiloft vastlegt op camera. Grote kans dat het bruispaar niet wil dat er foto’s gemaakt worden. Of ze willen zelf de eersten zijn met het delen van foto’s van hun grote dag. En geef ze eens ongelijk!

6. Bruiloft afzeggen

Natuurlijk is het begrijpelijk dat je de bruiloft afzegt wanneer je ziek bent, er een familielid ziek of overleden is, of er een andere acute noodsituatie is. Maar is er een andere, minder ernstige reden waarom je niet kunt of wilt gaan? Geef dit dan ruim van tevoren aan. Het is niet netjes of op de valreep af te zeggen zonder geldige reden.

7. Telefoon op stil

Stel je voor dat er iemand een prachtige en emotionele speech staat te houden, wanneer plots jouw telefoon rinkelt. Gênant! Zorg er dus voor dat je telefoon tijdens de ceremonie altijd op stil of uit staat. Ook tijdens de plechtigheid nog even snel op Facebook kijken of een Whatsappje beantwoorden, is not done.

8. Fotograaf

De trouwfotograaf zal hier en daar opduiken en zijn of haar best doen om de perfecte plaatjes te schieten. Loop de fotograaf dus niet in de weg en laat hem zijn werk doen. Oh, en zet je mooiste lach op!

9. Alcohol drinken

Een glaasje bubbels om te proosten op het bruispaar, is natuurlijk hartstikke leuk en lekker. Maar houd in de gaten dat je het niet te bont maakt. Het is de grote dag van de bruid en bruidegom en deze kan flink verpest worden door gasten die te diep in het glaasje kijken en zich gaan misdragen. Niet doen dus!

Lees ook: Heb jij op 29 juni een bruiloft? Misschien krijg je wel onverwachts bezoek

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash