Burgemeester Eberhard van der Laan (62) overleden

Eberhard van der Laan

De burgemeester was al geruime tijd ziek

Burgemeester Eberhard van der Laan is donderdagavond overleden op 62-jarige leeftijd. Dit heeft de gemeente gemeld. De burgemeester was al een lange tijd ziek en legde pasgeleden zijn werkzaamheden als burgemeester definitief neer. 

Ook meldt de gemeente in het bericht dat Eberhard gemist zal worden door zijn geliefde stad en dat het gemeentebestuur en de medewerkers van de gemeente Amsterdam het verlies  van een geliefde burgemeester betreuren en meeleven met zijn familie en andere naasten.

Longkanker
Erberhard van der Laan werd gediagnosticeerd met longkanker. Tijdens zijn ziekte heeft hij nog acht maanden als burgemeester doorgewerkt totdat hij, op aandringen van zijn arts, op 18 september jongstleden zijn taken neer moest leggen. Op dat moment was de burgemeester uitbehandeld en wilde hij, zo liet hij weten, meer tijd hebben voor zijn gezin.

Steunbetuigingen
Sinds Van der Laan had aangekondigd ernstig ziek te zijn, ontving hij duizenden steunbetuigingen van Amsterdammers. Op 19 september, de dag nadat de burgemeester zijn taken had neergelegd, verzamelden honderden stadsgenoten zich voor de ambtswoning van de burgemeester om hun steun te betuigen en samen zijn lievelingslied te zingen. Van der Laan was geliefd onder vele Amsterdammers sinds hij in 2010 burgemeester was geworden van onze hoofdstad.

‘Zorg goed voor elkaar’
In een brief die hij naar alle Amsterdammers stuurde toen hij zijn taken neerlegde schreef hij woorden die wij hier uit respect graag zouden willen herhalen: “Het was een groot voorrecht burgemeester te zijn van de mooiste en liefste stad van de wereld. Ik dank u voor het in mij gestelde vertrouwen, voor uw betrokkenheid en voor alle steun en tegenspraak die ik de afgelopen zeven jaar van u hebt gekregen. Zorg goed voor onze stad en voor elkaar.”

Bron: NU.nl | Beeld: Wikipedia, Rijksoverheid