Let op: bussen staken de eerste twee dagen meivakantie

Een dagje uit met de bus zit er helaas niet in

Door heel het land rijden komende maandag en dinsdag geen streekbussen. Daarnaast staken ook de regionale treinen, zo geven de vakbonden aan. Om deze ov-staking te voorkomen stappen de Werkgevers Openbaar Vervoer naar de rechter.

Deze staking geldt echter niet voor de treinen van de NS en het stadsvervoer (metro’s, bussen en trams) in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Lagere werkdruk

Tot vandaag hadden de werkgevers de tijd om aan de eisen van de buschauffeurs en de vakbond tegemoet te komen. Al enige tijd willen de chauffeurs in het streekvervoer betere afspraken over een lagere werkdruk. De werkgevers weigeren dit stelt de FNV. Er is volgens het personeel met name gebrek aan scholing en plaspauzes. Afgelopen januari staakten de werknemers ook al.

Coa-conflict

Buschauffeur en lid van de FNV-onderhandelingsdelegatie, Jack d’Hooghe reageert op het coa-conflict: “We vertrouwen werkgevers niet. Ze luisteren al jaren niet naar onze signalen. Aan de onderhandelingstafel spelen ze mooi weer, maar op de werkvloer roepen de managers ijskoud dat er toch niks gaat veranderen aan de werkdruk. Dus we willen keiharde afspraken in de cao, zwart op wit, anders blijven ze ons uitknijpen. Hoe concreter, hoe beter.”

Maatschappelijk probleem

Onderhandelaar FNV Streekvervoer, Paula Verhoef had liever niet gezien dat de reizigers de dupe zijn van deze staking, maar de actievoerders zien geen andere uitweg meer. “De verantwoordelijkheid voor de staking ligt helemaal bij de werkgevers. Als zij bereid zijn concrete afspraken te maken, gaan de plannen zó van de busbaan.” De ov-bedrijven zijn bang dat de grootschalige ov-staking aan het begin van de mei-vakantie voor veel problemen in onze samenleving kan zorgen. “Onze luchthavens zijn dan niet bereikbaar. Een dagje uit naar de Keukenhof of de Efteling zit er voor veel mensen niet in”, reageert voorzitter Fred Kagie. Wanneer het kort geding plaatsvindt, is nog niet bekend.

Lees ook: Yes: op deze dag begint het nieuwe seizoen van Boer Zoekt Vrouw

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Wikimedia Commons