Wat kun je doen met cadeaubonnen van failliete winkelketens?

Iemand nog een Intertoys giftcard?

De in 1976 opgerichte speelgoedketen Intertoys zag afgelopen februari het doek vallen. De keten is failliet. Mensen met een cadeaubon hadden 3 dagen, tot 24 februari, om hun cadeaubon te verzilveren. Helaas lukte het veel mensen niet om de bon te verzilveren. En nu?

Moet je ze weggooien, of kun je er nog iets mee?

Wat kun je doen met je cadeaubon?

Het bespugen van winkelmedewerkers en diezelfde mensen bekogelen met speelgoed: het gebeurde in het weekend van 24 februari. Mensen met een cadeaubon konden in bepaalde Intertoys-filialen niet met hun bon betalen door een computerstoring en daar werd niet goed op gereageerd door sommige mensen uit de winkelende massa.

Faillissement

Intertoys is niet de eerste keten met een cadeaubonnensysteem die failliet gaat. In februari 2016 ging de V&D failliet en in datzelfde jaar was het ook gedaan voor modeketen MS Mode. Bij de laatstgenoemde konden klanten hun cadeaukaarten wel blijven inwisselen, dit was een besluit van de curator.

Schuldeiser

Een curator is degene die je moet hebben waneer het aankomt op het wel of niet kunnen verzilveren van je cadeaubon. Helaas is de kans dat je je geld terugkrijgt klein. Er is ooit geld betaald voor de kaart, maar de bon geeft je geen recht op geld, maar is, zoals Radar het noemt: “een vordering op de winkel waar de bon is gekocht”. Radar legt uit dat je in principe een schuldeiser bent, maar als consument ben je wel als laatste aan de beurt wat het aflossen van de schuld betreft.

Is er iets wat je kunt doen?

Echt harde stappen die je kunt ondernemen om het tegoed op je cadeaubon toch te kunnen verzilveren zijn er niet. Radar vertelt dat je kunt informeren bij de curator die het faillissement afhandelt of er mogelijkheden zijn. De curator achterhaal je door de website van Centraal Insolventieregister te raadplegen. Contacteer de persoon in kwestie met een brief en stuur een kopie van de cadeaukaart mee als bewijsstuk.

Doorstart

Momenteel wordt er gepraat over een doorstart voor winkelketen Intertoys. En een doorstart kan ook perspectief bieden voor mensen met een giftcard. In sommige gevallen worden cadeaubonnen weer geaccepteerd wanneer het bedrijf een doorstart maakt. Echter, dit is geen garantie.

Lees ook: Consumentenbond waarschuwt: pas op voor nepwebshops

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Radar | Beeld: Wikimedia Commons, Donald Trung