Chantal Janzen na uitslag uitstrijkje: ‘Vrouwen, laat je checken!’

Chantal Janzen uitstrijkje

Bij de presentatrice zijn een aantal onrustige cellen gevonden

Chantal Janzen komt met een zorgwekkende boodschap. De presentatrice laat via Instagram weten dat er na een uitstrijkje bij haar enkele onrustige cellen zijn gevonden. Wanneer langere tijd niet wordt gecheckt op afwijkende cellen, kunnen deze zich ontwikkelen tot levensbedreigende ziektes als baarmoederhalskanker. Daarom roept Chantal andere vrouwen op om hun vagina regelmatig te laten controleren.

Onrustige cellen

Via Instagram deelt de presentatrice haar verhaal. “Er zijn onrustige cellen gevonden, een PAP3b en die cellen blijken weer een CIN3 te zijn”, begint Chantal haar bericht. Wat de afkortingen PAP3b en CIN3 precies betekenen? Dit zijn bepaalde celafwijkingen die wijzen op een voorstadium van baarmoederhalskanker, zo vertelde haar arts.

Niet prettig

Gelukkig was Chantal er op tijd bij, omdat ze zich liet controleren. “Van andere vrouwen hoor ik weleens dat ze zich nooit laten checken, omdat ze het niet prettig vinden om bij de gynaecoloog in zo’n stoel te liggen”, gaat de blondine verder. “Maar geloof me, het is belangrijk om het toch te doen. Ja, ook als je halverwege de twintig bent en nee, het is niet leuk. Maar weet je wat nog minder leuk is? Een verkeerde uitslag. Door mee te doen aan een bevolkingsonderzoek, kunnen afwijkende cellen in een heel vroeg stadium worden gevonden én worden verwijderd. Zo voorkom je dat je een levensbedreigende ziekte krijgt”, benadrukt Chantal.

Check het

De presentatrice is van mening dat vrouwen zelf verantwoordelijk zijn voor hun geslachtsdeel. Haar boodschap aan andere vrouwen is dan ook duidelijk: “Check het af en toe daar beneden. Noem de poes, oftewel het beestje, ook maar gewoon bij de naam. VA-GI-NA. Om in de categorie eendenbek te blijven: een prachtig instrument, die vagina. Zorg er maar goed voor”, besluit ze haar bericht.

View this post on Instagram

‘Er zijn onrustige cellen gevonden, een PAP3b, en die cellen blijken weer een CIN3 te zijn’, zei mijn arts aan de andere kant van de lijn. ‘Aha, en nu?’ vroeg ik, waarna ik vervolgde: ‘Ik heb volgende week première van een musical, dus dit komt effe heel slecht uit.’ Dit gesprek had ik een tijd geleden met mijn gynaecoloog. Van andere vrouwen hoor ik weleens dat ze zich nooit laten controleren omdat ze het niet prettig vinden om bij de gynaecoloog in zo’n stoel te liggen. Maar geloof me, het is belangrijk om toch te doen. Ja, ook als je halverwege de twintig bent en nee, het is niet leuk. Ik weet wel leukere dingen te verzinnen dan wijdbeens in zo’n stoel te hangen waarna de arts een soms ijskoude eendenbek bij je naar binnen schuift en vervolgens met een gigantische wattenstok in je vagina poert. Maar weet je wat nog minder leuk is? Een verkeerde uitslag. En door mee te doen aan o.a een bevolkingsonderzoek en vijf minuten heel ongemakkelijk in zo’n stoel te gaan liggen, kunnen afwijkende cellen in een heel vroeg stadium worden gevonden én worden verwijderd, zodat je geen, soms levensbedreigende, ziekte krijgt. Het nare van deze ziekte is namelijk dat je het voor- stadium niet altijd opmerkt. Sommigen hebben totaal geen last van kwade cellen en als je er niets aan doet, ontwikkelen ze zich in alle rust tot een ziekte waaraan je kunt overlijden. Vrouwen zullen er toch echt zelf voor moeten zorgen dat we ons geslachtsdeel zo nu en dan laten checken. Dit betekent dat je naar je eigen lijf moet luisteren, dat je meedoet aan bevolkingsonderzoeken en dat je praat over dit soort zaken. Het is bij jou namelijk helemaal niet vreemder of enger dan bij iemand anders. Wij vrouwen kunnen altijd voor alles en iedereen zó goed zorgen: kinderen, partners, werk, familie, vrienden, maar als t om jezelf gaat denk je vaak ‘dat komt wel’, ‘dat gaat wel weer over’ of ‘het zal wel niks zijn’. Nu is dat laatste ook gelukkig vaak zo, maar helaas soms ook niet. Dus: CHECK HET AF EN TOE DAAR BENEDEN. Noem de poes, oftewel het beestje ook maar gewoon bij de naam. VA-GI-NA. Om in de categorie eendenbek te blijven: een prachtig instrument, die vagina. Zorg er maar goed voor?

A post shared by Chantal Janzen (@chantaljanzen.official) on

Lees ook: Spullen van Linda de Mol overnemen? Ze verkoopt die gewoon via Marktplaats

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: RTL Boulevard | Beeld: Hollandse Hoogte, fotograaf: Patrick Harderwijk