Chris Rock reageert op klap van Will Smith: ‘Doet nog steeds pijn’

Will Smith en Jada Smith

‘Ik werd geslagen door deze klootzak’

De klap die Will Smith vorig jaar uitdeelde aan Chris Rock tijdens de uitreiking van de Oscars was het gesprek van de dag – en nog lang erna. De Amerikaanse komiek Chris Rock heeft nu voor het eerst uitgebreid gereageerd.

Klap na een grap

Vorig jaar sleepte Will Smith de Academy Award voor de Beste Acteur in de wacht. De uitreiking van deze prijs werd echter overschaduwd door een eerdere gebeurtenis. Eerder op de avond deelde de acteur namelijk een klap uit aan Chris Rock, die een grap maakte over Jada Pinkett Smith, de vrouw van Will Smith. Chris maakte een ‘grappige’ opmerking over het gemillimeterde haar van Jada, maar die viel absoluut niet in goede aarde. Jada lijdt namelijk aan alopecia, een medische aandoening waardoor iemand plots (gedeeltelijk) kaal kan worden. Will Smith stapte na deze omstreden grap het podium op om Chris een klap te geven en schreeuwde dat hij de naam van zijn vrouw niet in zijn mond mocht nemen. Een video hiervan ging al snel viraal en leidde tot behoorlijk wat ophef.

Chris Rock reageert

De Amerikaanse komiek Chris Rock heeft voor het eerst uitgebreid gereageerd op de klap die acteur Will Smith hem gaf tijdens de Oscaruitreiking vorig jaar. In de Netflix-special Selective outrage die zaterdag live werd uitgezonden zei Rock dat hij er nog steeds mee zit. “Mensen vragen nog steeds of het pijn deed. Het doet nog steeds pijn. Ik hoor nog steeds ‘Summertime’ in mijn oren”, waarmee hij refereert aan een nummer van Will Smith waar hij als rapper een wereldwijde hit mee had. “Ik werd geslagen door deze klootzak.” De komiek zegt ook dat hij geen klap teruggaf vanwege zijn ouders. “Omdat ik ben opgevoed. En weet je wat mijn ouders me hebben geleerd? Vecht niet waar witte mensen bij zijn.” Tot slot vertelt hij: “Ik ben geen slachtoffer. Je zult me nooit zien huilen bij Oprah of Gayle. Gaat nooit gebeuren. Ik ving die klap op als de bokser Manny Pacquiao.”

Onacceptabel en ontoelaatbaar

Will Smith zelf reageerde een dag na het voorval al op Instagram. Daarin zei hij sorry tegen Chris Rock. “Geweld, in alle vormen, is giftig en vernietigend. Mijn gedrag tijdens de Academy Awards was onacceptabel en ontoelaatbaar. Grappen die ten koste van mij worden gemaakt zijn onderdeel van mijn werk, maar een grap over de medische situatie van Jada was te veel voor me en ik reageerde geëmotioneerd”, schreef Will in een Instagram-bericht. “Ik wil graag openlijk mijn excuses aan jou aanbieden, Chris. Ik ging te ver en ik zat fout. Ik schaam me en mijn handelingen waren niet in lijn met de man die ik wil zijn. Er is geen ruimte voor geweld in een wereld vol liefde en vriendelijkheid.”

Lees ook: Ziekenhuispersoneel gaat op 16 maart staken

Bron: NOS | Beeld: NL Beeld / Brunopress