Claudia de Breij praat open over haar coming-out: “Bij mij was het niet makkelijk”

Claudia de Breij

“Je moet al vrij jong zeggen: ‘Dit ben ik'”

Uit de kast komen is voor de een moeilijker dan voor de ander. Ook voor cabaretière Claudia de Breij was het niet iets wat ze makkelijk aan haar ouders vertelde. In de laatste aflevering van dit seizoen van VPRO’s ‘Zomergasten’ vertelt de presentatrice voor het eerst uitgebreid over haar coming-out.

“Bij mij was het niet makkelijk”, vertelt Claudia over het moment dat ze bij haar ouders uit de kast kwam. “Mijn moeder had er in de eerste instantie heel veel moeite mee. Voor mijn vader was het ook wel even wennen, maar minder”, licht de zangeres toe. De moeder van de presentatrice was in de eerste instantie vooral bang voor hoe de buitenwereld naar haar dochter zou kijken. “Ze wilde graag dat ik een zo gemakkelijk mogelijk leven zou hebben.”

Claudia vertelt ook dat haar moeder destijds echt stappen heeft gezet om de geaardheid van haar dochter te accepteren. Het is inmiddels 25 jaar geleden dat de presentatrice het nieuws aan haar ouders bracht en haar ouders accepteren haar helemaal om wie ze is “Het heeft niet eens meer met accepteren te maken, het is omarmd.”

Positieve ontwikkeling
Het uit de kast komen ziet Claudia als een positieve ontwikkeling in haar jeugd. “Je moet al vrij jong zeggen: ‘Dit ben ik. En ook al is dat niet wat je had verwacht, het is niet anders.’ Ik heb daardoor confrontaties aan moeten gaan en gesprekken moeten voeren die je anders misschien pas op je sterfbed voert.”

Mooie uitzending
De laatste aflevering van Zomergasten werd vooral door het openhartige gesprek met Claudia de Breij vol lof ontvangen. Veel kijkers lieten hun bewondering voor de presentatrice op social media weten. “Claudia vertelt voor het eerst over haar moeilijke coming out en de rol van haar moeder. Dapper! En mooi” en “Fantastisch fragment, bedankt Claudia”, luiden een paar van de opmerkingen op Twitter.

Wil je dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest

Bron: Linda Nieuws & VPRO | Beeld: videostill