Waarschuwing: code oranje in noordelijke provincies vanwege zeer zware windstoten

lente weer lente zomer zonnig weersvoorspelling

Zware windstoten in het hele land

Vanwege zware windstoten heeft het KNMI voor de provincies Noord-Holland, Flevoland en Friesland code oranje afgegeven. Voor de overige provincies geldt momenteel nog code geel. De codes gelden tot laat in de middag; dan neemt de wind langzaam af.
De waarschuwingscode oranje geldt vooralsnog tot woensdagmiddag 16:00 uur. Code geel blijft van kracht tot 18:00 uur.
Zware windstoten

Een voorloper van de westerstorm die momenteel door het land trekt, trok vannacht al over ons land heen. Bij deze storm kwamen zware windstoten voor, waarbij de zwaarste windstoot 141 kilometer per uur telde. Door Weerplaza is windstoot 11 gemeten. Overdag kunnen lokaal windstoten tot ongeveer 110 kilometer per uur voorkomen. In de ochtend moet nog rekening gehouden worden met zware buien. Weggebruikers worden gewaarschuwd voor automobilisten met een aanhanger. Niet alleen heeft de storm gevolgen voor de verkeerssituatie, ook veroorzaakt de storm door het hele land ongemakken.

Ongemak
Vanwege de storm zijn verschillende attracties (gedeeltelijk) gesloten; Dierenpark Amersfoort meldt dat het park dicht is door loslatende takken van bomen en de Efteling meldt dat alle buitenachtbanen gesloten zijn. Ook andere buitenactiviteiten gingen niet door: in Rotterdam zijn twee markten afgelast. Door het weer hebben de hulpdiensten in de regio Zuid-Holland alleen ’s nachts al vijftig meldingen voor de brandweer en de politie gehad. Samen met de meldingen in de provincie Utrecht kampten de hulpdiensten met ruim honderd meldingen.
Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat heeft inmiddels laten weten dat er een grote kans bestaat dat de Oosterscheldekering en de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel in de loop van de middag gesloten worden. Dit naar aanleiding van de verwachte verhoogde waterstanden langs de Noordzeekust en in het IJsselmeergebied. De storm heeft ook gevolgen voor reizigers: KLM heeft bekend gemaakt dat het 104 Europese vluchten heeft geschrapt. Om welke vluchten het gaat kun je bekijken op de website van de KLM.
Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest
Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash