Collega-machinist over bolderkarongeluk: ‘Je bent machteloos als je iemand op het spoort ziet’

Als machinist maakte Ab van Huizen al meerdere aanrijdingen met personen mee

Het tragische voorval dat gisteren plaatsvond, waarbij vier kinderen kwamen te overlijden op een bewaakte spoorwegovergang in Oss, houdt heel Nederland bezig. Iedereen leeft mee met alle betrokkenen, zo ook machinist en vakbondsbestuurder van de Vakbond voor Rijdend Personeel Ab van Huizen. Bij RTL Late Night praat de machinist openhartig over zijn ervaring als machinist: “De beleving van eigen voorvallen die ik meemaakte, komen weer op mijn netvlies terug.”

De machinist vertelt openhartig over soortgelijke incidenten die hij meemaakte en wat het met hem doet.

Machteloos

“Ik zal eerlijk zijn, ik zit hier met een omgekeerde maag aan tafel met een brok in mijn keel”, aldus Ab van Huizen wanneer RTL Late Night-presentator Twan Huys aan de machinist vraagt hoe hij zich voelt bij het horen van het nieuws. De machinist vertelt dat je helemaal niets kunt als je mensen op het spoor ziet. “Je bent machteloos. Een trein rijdt 120 tot 140 kilometer per uur en het duurt ongeveer 450 meter tot een trein tot stilstand komt. Je kunt niets. Uitwijken kan niet, je bent totaal machteloos en ziet het op je afkomen. Je hoopt dat de mensen weg kunnen komen voor de klap plaatsvindt.”

Politiek

Van Huizen vertelt als vakbondsvoorzitter dat hij pleit voor spoorwegovergangen met tunnels om zo ongevallen te voorkomen. “Er zijn 2900 spoorwegovergangen in Nederland waarvan 133 onbewaakt. Jaarlijks zijn er 30 ongevallen met 5 tot 6 doden. Dit jaar staat de teller al op 26 ongelukken met 11 doden.” Van Huizen hoopt dat de politiek luistert naar het voorstel. “Ondertunnelen kost een hoop geld, maar daarmee sluit je dit soort ongevallen wel 100 procent uit. Elk dodelijk ongeval dat we kunnen voorkomen is winst.”

Bron: RTL Late Night | Beeld: Videostill RTL Late Night