Consumentenbond: ‘Pas op dat je niet te veel betaalt wanneer je buiten eurozone pint’

Voor je het weet betaal je veel te veel voor een transactie

Nieuwe culturen leren kennen, heerlijk eten proeven en genieten van de zon. Een ding mag duidelijk zijn: op vakantie gaan is heerlijk. Wat de pret echter kan drukken zijn de bankafschriften aan het eind van de vakantie, bijvoorbeeld wanneer die ene keer pinnen een stuk duurder uitviel dan je dacht. Momenteel waarschuwt de Consumentenbond om goed op te letten wanneer je pint.

Het omrekenen van euro’s kan flink in de papieren lopen.

Pinnen

Een vakantietje buiten de eurozone is heerlijk, maar het betalen in andere valuta kan lastig zijn. Ten eerste moet je altijd omrekenen hoeveel je eigenlijk voor iets betaalt, maar je moet ook goed nadenken voordat je zomaar pint. De Consumentenbond waarschuwt vakantiegangers voor hoge kosten bij het omrekenen van naar euro’s naar lokale valuta. Zo kan de prijs hiervoor soms wel oplopen tot 12 procent. De Consumentenbond ziet graag dat deze misleidende diensten worden verboden.

DCC

Wanneer je geld wilt pinnen bij een lokale geldautomaat, rekent je eigen bank daar vaak een klein percentage voor. Het gaat meestal om zo’n 1 tot 2 procent van het bedrag dat je wilt pinnen. Echter maken veel banken, hotels en winkels in het buitenland volgens de Consumentenbond gebruik van de omrekenservice Dynamic Currence Conversion (DCC). En hier moet flink voor betaald worden. Onze Oosterburen bogen zich over het systeem en de Duitse consumentenorganisatie Stiftung Warentest kwam erachter dat betalen met DCC 2,6 tot 12 procent duurder is.

Landen

Met name in de landen Polen, Hongarije en Tsjechië moeten toeristen opletten. Volgens het onderzoek van de Duitse consumentenorganisatie zijn dit de landen waar de hoogste kosten werden geregistreerd.

Lees ook: Consumentenbond onderzoekt vakantiehuisjes: ‘Poepbacterie, schimmel en beestjes gevonden’

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Nu | Beeld: Pixabay