Consumentenbond heeft slecht nieuws over onze favoriete Labello lippenbalsem

labello

Wij gaan het niet meer gebruiken!

De Belgische Consumentenbond heeft vandaag schokkend nieuws naar buiten gebracht over een product dat wij allemaal dagelijks gebruike: lippenbalsem. Volgens de consumentenorganisatie kun je deze winter deze vijftien soorten lippenbalsem maar beter laten liggen, ze bevatten namelijk schadelijke stoffen.

Slechts twee lippenbalsems konden de test doorstaan

Labello
De Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop heeft 21 lippenbalsems onderzocht en kwam tot de conclusie dat in vijftien lippenbalsems schadelijke stoffen zitten. Het gaat onder andere om de stoffen MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons) en MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons) die in de producten zitten. Ook de in Nederland verkochte balsem van Labello (Labello Original, Labello Sun protect,) en Vaseline krijgt van de bond het label ‘niet kopen.’

MOAH en MOSH
Over de schadelijke stoffen zegt Test Aankoop het volgende: “Over deze stoffen weten we het fijne nog niet, maar er zijn sterke vermoedens dat MOAH mogelijk kankerverwekkend zijn en dat MOSH zich opstapelt in de organen en zo gezwellen kan vormen in de lymfeklieren, lever en de milt.” Zouden de stoffen alleen op de huid worden gesmeerd dan kan dat geen kwaad, maar het probleem bij lippenbalsem is dat het deels wordt ingeslikt. Op dit moment bestaat er geen veiligheidsmarge voor de stoffen en laat de SCCS (Scientific Committee on Consumer Safety) het gebruik ervan toe.

HEMA
In het lijstje van slechte lippenbalsems komen veel bekende namen voor: Aptonia, Avène, Carmex, Eucerin, La Roche-Posay, Labello Original, Labello Sun protect, Le Petit Marseillais, Louis Widmer, Maybelline Babylips Dr rescue, Maybelline Babylips hydrate, Neutrogena, Vaseline, Vichy en Yves Rocher. De lippenbalsem van onze eigen HEMA kwam als beste uit de test.

Dit bericht nog een keer lezen? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Test Aankoop | Beeld: archief