Crowdfunding gestart voor vervolg op documentaire Het beste voor Kees

Documentairemaakster Monique Nolte vindt dat het tijd is voor een vervolg: Kees vliegt uit

Afgelopen donderdag waren documentairemaakster Monique Nolte en de autistische Kees Momma te gast bij De Wereld Draait Door. Daar spraken ze over de populaire documentaire Het beste voor Kees, waarin de toen 44-jarige Momma in 2014 de hoofdrol speelde. Onlangs werd de film uitgeroepen tot beste Nederlandse documentaire van de afgelopen vijf jaar. Sinds de opnames van Het beste voor Kees is er veel veranderd en vindt Nolte het tijd voor een nieuwe documentaire: Kees vliegt uit. 

De documentaire werd onlangs uitgeroepen tot beste Nederlandse documentaire van de afgelopen vijf jaar.

Het beste voor Kees

De documentaire over de autistische Kees Momma werd op 2 juni 2014 voor het eerst op televisie uitgezonden. Documentairemaakster Monique Nolte had toen nog niet kunnen voorzien hoe populair de film zou worden. Hij werd door 734 duizend mensen bekeken en dat aantal verdubbelde binnen een week tot 1,4 miljoen. Kees ging viral, was twee dagen lang trending topic op Twitter en de Facebook-pagina van de documentaire ontplofte zowat. Het duurde niet lang voordat er een betrokken community ontstond, die inmiddels is uitgegroeid tot 63 duizend leden. Zij volgen nog altijd de ontwikkelingen in het leven van Kees en zijn ouders. Eerder dit jaar werd Het beste voor Kees uitgeroepen tot de beste Nederlandse documentaire van de afgelopen vijf jaar.

Kees vliegt uit

Inmiddels is er veel veranderd in het leven van Kees en zijn ouders. Zo is het Kees opgevallen dat er anders naar hem wordt gekeken. Waar hij voorheen vooral werd gezien als die ‘aparte autistische man’, spreken mensen hem nu juist vaak aan op zijn intelligentie en talenten. Kees houdt bijvoorbeeld erg van tekenen. Na de opnames van Het beste voor Kees  kreeg hij zijn eerste tekenopdracht en inmiddels is hij beroepstekenaar. Als klap op de vuurpijl heeft Kees ook nog eens zijn eigen huis gekregen.

Crowdfunding

Het loslatingsproces, waarbij Kees leert op zijn eigen benen te staan, wil Monique graag laten zien in de vorm van een nieuwe documentaire. Zijn verhaal is nog lang niet klaar, zo zegt ze. Om een vervolg te financieren is Monique een crowdfunding gestart. Wil jij Kees helpen om uit te vliegen Klik dan hier.

Hieronder vind je het fragment an Monique en Kees bij De Wereld Draait Door.

Lees ook: Kijkers diep onder de indruk van ijzersterke aflevering De Luizenmoeder

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: VIVA | Beeld: Videostill