Waarschuwing: duizenden cv-ketels in Nederland van producent Nefit zijn zeer gevaarlijk!

CV-ketel gevaarlijk

Controleer direct of jij deze cv-ketel van Nefit ook in huis hebt hangen

De cv-ketels van Nefit zijn één van de meest gebruikte ketels in Nederland. Nu blijkt uit onderzoek in opdracht van RTL Nieuws echter dat duizenden van deze exemplaren zeer gevaarlijk zijn. Het zou gaan om de Nefit Topline-ketels. Deze ketels zorgen jaarlijks voor tientallen branden en hebben al voor meerdere dodelijke slachtoffers gezorgd. Naar schatting hebben ruim 128.000 huishoudens deze variant in huis hangen. 

Twee onafhankelijke onderzoekers hebben in opdracht van RTL Nieuws de beruchte cv-ketels onder de loep genomen naar aanleiding van aanhoudende klachten.

Onderzoek
Cv-ketels die zijn geproduceerd van 2006 tot 2009 zijn uit onafhankelijk onderzoek van Peter Coppes en Piet Maas onderzocht. Er bleven klachten binnenkomen over deze ketels van Nefit. In Nederland zouden al ruim 128.000 van deze ketels verkocht zijn. Na schatting veroorzaken de Nefit-ketels jaarlijks voor meerdere doden en tientallen branden.

Koolmonoxide en brandgevaar
Onderzoek bevestigt dat er een aanzienlijk gevaar is voor brand en koolmonoxidevergiftiging. Vorig jaar meldde Nefit al dat de branders van de Topline-ketels vervangen moesten worden in verband met brandgevaar. Hierbij ging het om een specifiek type waarvan enkele tienduizenden zijn verkocht. Echter zijn de maatregelen die Nefit neemt om de problemen uit de eerste serie op te lossen onvoldoende. Ook de ketels die zijn aangepast blijven onveilig, zo stellen de onderzoekers die beiden als lid van het Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut NEN normen vaststellen voor de veiligheid van technische installaties in woningen.

Advies
Eigenaren van de zogenoemde ‘killer-ketels’ wordt geadviseerd om deze zo spoedig mogelijk laten vervangen. Deze investering komt al gauw neer op zo’n €1.000 tot €3.000 en is dus niet voor iedereen toegankelijk. Om het gevaar te verminderen zouden in ieder geval de ketels allemaal geïnspecteerd moeten worden; minstens één keer per twee jaar. De onderzoekers Coppes en Maas halen keihard uit naar Nefit. Volgens de onderzoekers waakhond NVWA heeft de producent structureel verkeerd geïnformeerd over de gevaren van deze ketels. Ten onrechte is hierdoor geen publiekswaarschuwing gedaan.

Vervangende ketel
Nefit zal nu een nieuw onafhankelijk onderzoek starten naar de Topline cv-ketels. Het bedrijf liet aan RTL Nieuws weten dat klanten gratis bepaalde onderdelen kunnen laten vervangen en een nieuwe Nefit-ketel voor ‘ruim de helft van de prijs’ kunnen aanschaffen. Volgens de producent zijn er 12 gevallen van brandschade bekend bij de Topline-ketels. Via deze link van RTL Nieuws kun je controleren of jij ook deze gevaarlijke ketel in huis hebt hangen.

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: RTL Nieuws, AD | Beeld: Pixabay