Dan Karaty openhartig over alcoholverslaving: ‘Ik kom net uit een afkickkliniek’

‘Ik heb jarenlang een masker op gehad’

Danser en choreograaf Dan Karaty liet lange tijd niets van zich horen. Het Hollands Got Talent-jurylid verdween voor een tijd compleet uit de spotlights. De reden? Hij kampte met een alcoholverslaving. In &C Magazine vertelt hij openhartig over deze heftige periode.

Verslaving

Dan heeft jaren verzwegen dat hij verslaafd was aan alcohol, tot hij op een dag besloot dat hij het niet langer wilde verbergen.  ”Ik durf het nu eindelijk hardop te zeggen: ik ben 25 jaar alcoholist geweest. Ik kom net uit een afkickkliniek”, vertelde de danser aan Chantal Janzen. ”Ik heb jarenlang een masker op gehad. Nu wil ik er open en eerlijk over zijn. In stilte lijden was vermoeiend en nu ik terugkijk onnodig.”

Probleem

Dat Dan het zijn dierbaren enorm moeilijk heeft gemaakt met zijn alcoholprobleem, realiseerde hij pas later. “Ik ging eraan kapot. Niet alleen ik, maar mijn hele gezin was er de dupe van. Ik was continu angstig en gespannen. Ik was emo­tioneel afwezig, was er nooit bij met mijn hoofd als ik met mijn gezin was.”, vertelt hij. ”Alcoholisme is een egoi?stische ziekte. Ik dacht altijd dat ik alleen mezelf pijn deed, maar in werkelijk­heid deed ik iedereen om me heen pijn.”

Erkenning

Lange tijd wist Dan het te verbergen. Bijna niemand had het door, zelfs niet als hij aan het werk was. “Daar was ik ook trots op: dat ik zo goed was in dingen ver­bergen. Dat ik zo’n ‘succesvol’ leven kon leiden zonder dat iemand iets doorhad”, gaat hij verder. ”Als ik aan het werk was, dronk ik niet. Nooit. Als de camera’s aan waren, voelde ik me comfortabel, zat ik in mijn rol. Maar zodra bijvoorbeeld een reclameblok begon, brak het zweet me uit. Dan moest ik gaan smalltalken met medejuryleden, met jou, bijvoorbeeld”, verklaart Dan.

Openhartig

Gisteravond vertelde hij in Beau dat hij blij is het nu aan de buitenwereld opgebiecht te hebben. “Ik was het verplicht aan mijn gezin”, legde hij uit. Inmiddels gaat het beter met de choreograaf en is hij afgekickt. ”Het voelt alsof ik mijn tweede leven begin. Al ben ik realis­tisch, ik denk niet dat alles makkelijk gaat zijn. In mijn Insta­-bio staat: it’s ok not to be ok. Die boodschap wil ik uitdragen. Het leven hoeft niet perfect te zijn”, aldus Dan in &C.

Lees ook: Dan Karaty openhartig over gezondheid: ‘Ik werd blind wakker’

Bron: &C, RTL Boulevard | Beeld: Brunopress