Dit zijn ze dan: de staatsieportretten van koning Willem-Alexander en koningin Máxima! Lijken ze een beetje?

Wat vind jij van de staatsieportretten?

Het is een eeuwenoude traditie binnen koninklijke families en andere machtige peresonen: het staatsieportret. Een staatsieportret is een plechtig portret van een persoon in functie en vaak met bijbehorende tekenen van die macht en waardigheid.

Nu kan het onze kersverse koning en koningin natuurlijk ook niet aan een staatsieportret ontbreken en dat is nu ook gebeurd: kunstenaar Urban Larsson heeft de twee levensgroot vereeuwigd.

Doeken

De twee gigantische doeken werden gisteren onthuld in Sociëteit de Witte in Den Haag door de commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit. Kunstschilder Larsson vertelt over deze bijzondere opdracht: “Hiermee stap je meteen in een eeuwenoude traditie van koninklijke portretten.” Het koningspaar poseerde zelf voor de schilder, die de pose zelf mocht bepalen. „De eeuwenoude traditie is dat de man links staat en de vrouw rechts. Zij is dan geplaatst aan de kant van het hart van de man. De koning is het staatshoofd en moet stevig op de grond staan, terwijl de koningin naar hem beweegt”, aldus Larsson. En, wat vinden jullie? Laat het ons weten!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Telegraaf | Foto: Videostill YouTube NOS | Wikimedia Commons, Lionel Charles