Het is definitief: Eurovisie Songfestival in Rotterdam gaat door

Songfestival

Maar in welke vorm?

Vorig jaar kon het hele feest niet plaatsvinden. Dit jaar ziet het ernaar uit dat het Songfestival een aangepaste vorm gaat krijgen, maar het belangrijkste: het gáát door! De organisatie spreekt zelf van een “vastberaden en realistische koers richting mei”.

Songfestival afgeblazen

Na de prachtige overwinning van Duncan Laurence met zijn nummer Arcade in 2019, keken we er natuurlijk allemaal naar uit dat Nederland in 2020 het Eurovisie Songfestival zou ‘hosten’. Internationale pers naar Rotterdam, groot spektakel, zang, noem het maar op. Maar helaas, het mocht niet zo zijn. Door corona kon het niet doorgaan en werd de editie volledig afgeblazen. De uitverkoren artiesten per land kregen toestemming om gewoon dit jaar weer mee te doen, mits zij een ander nummer paraat hadden. En zo begon de planning voor het Songfestival van 2021.

Nog geen normaal scenario

Natuurlijk hoopten we toen nog dat we in 2021 het coronavirus al voorbij waren, maar helaas is het anders gelopen. Gisteren maakte de organisatie bekend dat zij nu streven voor ‘Scenario B’. Sietse Bakker, uitvoerend producent, zegt hierover: “Dit is een Songfestival-editie op anderhalve meter, met scherpe coronamaatregelen waarbij alle 41 artiesten in Rotterdam Ahoy kunnen optreden.” Dit B-scenario is volgens de organisatie de enige versie van het evenement waarbij alle deelnemers ook in Rotterdam zijn. Wat betreft publiek, laat Bakker weten: “Of zij aanwezig kunnen zijn bij de shows, wordt op een later moment besloten.”

Verdere maatregelen

Natuurlijk gelden er verder ook volop maatregelen om te zorgen dat het feest veilig plaatsvindt – in welke vorm dan ook. Zo geldt dat het aantal mensen dat elk land naar Rotterdam mag sturen flink kleiner is geworden. Ook geldt dat er flink minder pers aanwezig kan zijn. In plaats van de originele 1550 journalisten, is er in het huidige scenario plaats voor ongeveer 500 journalisten. De rest kan virtueel deelnemen aan interviews en vragenrondes. Daarnaast geldt dat allerlei randactiviteiten in Rotterdam ook een andere vorm krijgen. De komende maanden moet er meer bekend worden over Rotterdam als Eurovision Village.

Lees ook: Zien! De Nederlandse inzending voor het Junior Eurovisie Songfestival

Bron: Songfestival.nl | Beeld: Videostill YouTube Songfestival