Demonstraties toegestaan bij landelijke Sinterklaasintocht in Zaanstad

demonstraties Sinterklaasintocht
Voor- en tegenstanders van Zwarte Piet mogen demonstreren tijdens de landelijke Sinterklaasintocht

Dit jaar wordt de landelijke Sinterklaasintocht gehouden in de gemeente Zaanstad. Zojuist heeft burgemeester Jan Hamming bekend gemaakt dat het is toegestaan dat er gedemonstreerd mag worden tijdens de intocht. Wel worden er volgens de burgemeester maatregelen getroffen om eventuele wanordelijkheden tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet het hoofd te kunnen beiden, zo meldt het NH Nieuws.

Dit jaar wordt de landelijke Sinterklaasintocht gehouden in de Noord-Hollandse gemeente Zaanstad in het dorp Zaandijk op zaterdag 17 november.

Roetveegpieten

Eerder werd al bekend dat dit jaar in meerdere steden de roetpieten, naast de Zwarte Pieten, blijven tijdens de intochten. De roetpieten zijn de pieten die zwarte vegen hebben op hun gezicht omdat ze door de schoor­steen zijn gekropen. Grote steden als Den Haag, Rotterdam en Amsterdam nemen hiermee het voortouw om voortaan roetveegpieten aan te houden bij het inhalen van de Sint.

Tien actiegroepen

In de Noord-Hollandse gemeente Zaanstad in het dorp Zaandijk, waar dit jaar de landelijke Sinterklaasintocht wordt gehouden, is al enige tijd in gesprek met tien actiegroepen. De gesprekken gaan over de demonstraties tijdens de intocht van Sinterklaas. Twee van deze groepen hebben definitief aangegeven te gaan demonstreren op zaterdag 17 november. Deze beide actiegroepen zijn voorstander van Zwarte Piet. Indien de demonstraties uit de hand dreigen te lopen, zullen de demonstraties worden beëindigd, zo geeft burgemeester Hamming aan. Eerder stelde de lokale VVD voor om demonstraties tijdens de Sinterklaasintocht volledig te verbieden. De burgemeester gaat hier niet in mee.

Lees ook: Na Zwarte Piet nu ook pepernoten met ‘authentieke VOC-kruiden’ onder vuur

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: Intocht van Sinterklaas in Schiedam 2009, door Sander van der Wel onder de licentie CC BY-SA 2.0