‘Frank Visser’ in Den Haag: burenruzies worden opgelost door een wijkrechter

wijkrechter Den Haag

De wijkrechter gaat de burenruzies in Den Haag oplossen

Den Haag krijgt, als allereerste stad in Nederland, een wijkrechter. Burenruzies of conflicten met woningcorporaties en VvE’s worden vanaf 1 oktober opgelost door drie rechters in Escamp. Dit nieuwe initiatief kunnen we allemaal herkennen van het populaire tv-programma ‘Mr. Frank Visser doet uitspraak’ uitgezonden door SBS6. 

In het programma laat hij beide partijen aan het woord en doet vervolgens een bindende uitspraak.

Wijkrechter

Indien nodig zijn er ook drie rechters van het kantongerecht in Den Haag aanwezig en bekijken de situatie ter plekke. Net als de andere rechters horen zij de partijen aan, maar altijd met de insteek dat de partijen er onderling uitkomen. Lukt dit niet? Dan komt er een vonnis waar men genoegen mee moet nemen. Anders dan in het tv-programma is dat wanneer het gaat om conflicten waar bijvoorbeeld huisuitzetting of financiële problemen dreigen, de rechtbank instanties uitnodigen om bij de zitting aanwezig te zijn. Indien nodig kunnen zij direct met de nodige hulpverlening starten.

Op de proef

Het gaat in eerste instantie om een proef tot januari 2020. Na drie maanden wordt al wel gekeken of deze proef ook naar andere delen van de stad kan worden uitgebreid. De Raad voor de Rechtspraak startte het initiatief voor een wijkrechter in Den Haag. Een grote groep maakt, zo blijkt uit onderzoek, de gang naar de rechter niet omdat de kosten te hoog zijn. Hetzelfde geldt voor de drempel naar het Paleis van Justitie. “Onze opdracht is te zorgen dat de maatschappij goed functioneert door conflicten op te lossen. Als blijkt dat allerlei geschillen niet bij ons terechtkomen, dan is het onze taak hier iets aan te doen”, zegt Jerzy Luiten, een van de drie wijkrechters.

Laagdrempelig

Pauline Krikke, de burgemeester van Den Haag omarmde het initiatief direct: ‘Perfect in een stad van vrede en recht’. Krikke stelde gelijk locaties beschikbaar. “Een conflict in de buurt kan hoog oplopen. Ik snap dat niet iedereen naar de rechter stapt, terwijl dat soms wel kan helpen om een streep te zetten en weer vooruit te kijken.” Per partij zijn de kosten voor de wijkrechter 39,50 euro. Extra kosten voor een advocaat zijn hiervoor niet nodig. Om de rechtspraak laagdrempeliger te maken zijn er op dit moment meer proeven gaande in het land. Uniek aan de Haagse wijkrechter is dat de onderwerpen over de directe leefomgeving gaan en de rechters zitting hebben in de wijk.

Lees ook: Wensbron in Efteling levert ruim 200.000 euro op in de afgelopen jaren

Dit bericht later lezen? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: videostill