Dennenprocessierups komt naar Nederland: ‘Hij heeft nóg meer brandharen’

De eikenprocessierups heeft een broertje

Op dit moment wordt Nederland geteisterd door de eikenprocessierups. Overal hebben mensen last van jeuk en rode bultjes door het insect. Dat is al vervelend genoeg, maar nu lijkt zijn extra harige broertje, de dennenprocessierups, ook naar Nederland te komen. Het beestje beweegt zich namelijk steeds meer richting ons land.

De dennenprocessierups is onlangs al dicht bij de Nederlandse grens gespot.

Dennenprocessierups

Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat de dennenprocessierups naar Nederland komt. Het harige beestje komt oorspronkelijk uit Frankrijk, maar leeft tegenwoordig ook in België. Onlangs is de rups ook al dicht bij de Nederlandse grens gespot. Zoals de naam al doet vermoeden, leeft de dennenprocessierups in dennenbomen. De rups heeft een stuk meer brandharen dan zijn broertje, die zich in de eikenboom bevindt. Moeten we hem vrezen?

Klachten

”Qua overlast zijn de dennenprocessierups en de eikenprocessierups hetzelfde”, vertelt Henk Jans, medisch adviseur en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Medische Milieukunde aan Editie NL. ”De dennenprocessierups heeft inderdaad meer haren, maar op zo’n groot aantal maakt dat niet zoveel uit. De klachten zijn hetzelfde.”

Relatief veilig

Hij sluit niet uit dat de rups inderdaad naar Nederland komt. ”Dat is zeker mogelijk. Maar er zijn in Limburg, Brabant en Zeeland naar mijn weten weinig plekken waar het vol staat met dennenbomen. Wat dat betreft is Nederland dus relatief veilig”, aldus Jans.

Lees ook: Gisteren geen NL-Alert gekregen? Zo stel je ‘m in

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Daniel Capilla voor Wikimedia Commons