Derde kerstdag steeds populairder onder Nederlanders

Steeds meer Nederlanders vieren Derde Kerstdag

Eerste en Tweede Kerstdag vieren we vrijwel allemaal, maar er zijn mensen die na deze dagen vrolijk doorgaan en er een derde dag aan vastplakken. De zogenoemde Derde Kerstdag wordt steeds populairder, zo stelt onderzoeksbureau Motivation. Sommigen zijn zelfs van mening dat het een officiële feestdag zou moeten worden.

Vier jij ook Derde Kerstdag, of vind je het onzin?

Millenials

Vooral onder millenials is Derde Kerstdag erg populair. Dat komt, zo blijkt uit het onderzoek van Motivaction, omdat veel jongeren simpelweg niet genoeg tijd hebben om al hun familie en vrienden te zien tijdens de twee bestaande kerstdagen. Karel Slootman, directeur van Motivaction, zegt: “We willen meer samenzijn, meer samen vieren. De behoefte aan een extra kerstdag groeit daardoor”. Volgens hem past het geheel in de trend: de eerste twee kerstdagen vieren we met familie, de derde kerstdag met vrienden. ”Het kan ook kleinschalig zijn”, zegt hij. ”Samen de kliekjes van kerst opeten en op de bank een film kijken. Of een huisfeest met een paar vrienden.”

Familie

De twee bestaande kerstdagen worden nog steeds het meest doorgebracht met familie (72 procent). En na twee dagen vol tradities, is een groot deel van de jongeren toe aan ontspanning. Dit heeft dus als gevolg dat steeds meer jongeren er nog gewoon een derde dag aan toevoegen. Uit het onderzoek van Motivaction blijkt dan ook dat 31 procent van de ondervraagde millennials vindt dat kerst drie dagen zou moeten duren. Meer dan een kwart van de jongeren geeft aan al Derde Kerstdag te vieren.

Emotionele waarde

Toch is het nog maar de vraag of Derde Kerstdag ooit een officiële feestdag zal worden, zo denkt bijzonder hoogleraar Antropologie Irene Stengs. ”Anders dan het pleidooi om van bevrijdingsdag een feestdag te maken. Dat heeft veel meer emotionele waarde.”

Lees ook: 1 op de 3 mensen ziet op tegen de kerstborrel en gaat het liefst niet

Wil je dit bericht bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels