Deze invloed heeft staand eten op je spijsvertering

staand eten

‘Even snel’ een broodje eten tussendoor? Misschien niet zo’n goed idee

We kennen het allemaal: je hebt haast en wilt toch ‘even snel’ iets eten. Dan werk je maar een broodje naar binnen, terwijl je ondertussen je jas aantrekt en sleutels zoekt. Staand eten geeft je wellicht een kleine tijdswinst, verder bereik je er niet heel veel mee. Het is namelijk niet zo goed voor je spijsvertering. 

Staan of zitten

Staand eten omdat je haast hebt voelt misschien als iets kleins, maar eten in deze houding heeft grotere invloed op je lichaam dan je denkt. Met name op je spijsvertering. Hoe dat komt? Als je staat zit er door de zwaartekracht meer bloed in je benen, vertelt maag-darm-leverarts Peyton Berookim aan Well + Good. “Dit kan ervoor zorgen dat er minder bloed naar je darmen stroomt, wat belangrijk is voor de spijsvertering”, legt hij uit. “Het gevolg is een minder soepele spijsvertering en maagzuur of een opgeblazen gevoel.” Die klachten ontstaan vooral wanneer je direct na het eten weer beweegt – wat waarschijnlijk het geval is als je staand eet.

(Te) snel eten

Wanneer je staand eet, heb je meestal haast. En dat betekent automatisch ook dat je gehaast eet. Hoe sneller je eet, hoe meer zuurstof je inademt. Dat kan vervolgens weer zorgen voor een opgeblazen gevoel. “Snel eten en minder goed kauwen kan ook zorgen voor buikkrampen of een onprettig gevoel, omdat je maag meer tijd nodig heeft om voedsel af te breken en te verteren”, legt Berookim uit.

Heb je sowieso regelmatig last van kramp of een opgeblazen gevoel na het eten, en helpt ook het veranderen van je eetpatroon niet? Dan is het misschien goed om eens naar je eetgewoontes te kijken. Neem écht de tijd om te eten, zodat je lichaam alles goed kan verwerken en verteren.

De tijd nemen

Hoewel het soms verleidelijk kan zijn om ‘even snel’ dat broodje of die bak yoghurt naar binnen te werken, is het dus beter om echt de tijd te nemen voor je maaltijd. Dat is niet alleen beter voor je lichaam, maar ook voor je geest. Het is zelfs uit onderzoek gebleken dat je meer van je eten geniet als je er rustig voor gaat zitten. Goed om in je achterhoofd te houden dus, al je de volgende keer weer tussen neus en lippen door wat wilt eten.

Lees ook: Dit is waarom je je hond eigenlijk veganistisch voer zou moeten geven

Bron: Margriet, Well + Good | Beeld: Pexels