Dierenbescherming waarschuwt hondeneigenaren om niet met hun hond te fietsen

dierenbescherming
Dierenbescherming: Fietsen met de hond ‘zeer onverstandig’

’s Avonds even een blokje om met de hond op de fiets? Voor jou is het lekker verkoelend, even in de frisse lucht met de wind in je haren. Maar op een warme zomerdag zoals we de laatste tijd vele hebben, is het voor je hond alles behalve prettig. De dierenbescherming noemt het zelfs ‘zeer onverstandig’.

Pas goed op je trouwe viervoeter.

Warmte

Voor jou is de wind in je haren heerlijk, maar voor je hond is dit in de zomer minder prettig. Honden hebben namelijk grote moeite met afkoelen en raken snel oververhit. Honden zweten namelijk niet, maar verliezen de warmte via hun poten en door te hijgen. Als het erg warm is werkt hijgen niet. Als ze met hun pootjes over het hete asfalt rennen, en geloof ons, dat is heet, dan raken ze binnen een mum van tijd oververhit.

Asfalt

Het asfalt wordt door de zon extreem heet. De hond kan hier heel makkelijk zijn pootjes aan branden! Ook kan de hond hierdoor zijn warmte niet via de poten kwijt. Door de inspanning en de warme lucht lukt ook hijgen niet, waardoor ze al snel ademhalingsproblemen kunnen krijgen. Binnen een kwartier kan een hond zo oververhit raken dat het zelfs fataal kan worden.

Herkennen

Je herkent oververhitting bij een hond als volgt. De eerste fase is dat een hond begint te hijgen en een koel plekje opzoekt. Ook kan de hond onrustig overkomen. Koelt de hond nu nog niet af, dan begint hij harder te hijgen, te kwijlen en te braken. Ook kan er diarree optreden. Daarna zullen de slijmvliezen wit van kleur worden. De laatste fase is volledige shock, de hond zal niet meer reageren en maar wat voor zich uit staren. Als je denkt dat je hond het te warm heeft, laat hem dan afkoelen in de schaduw of in huis en geef voldoende water. Geef geen ijskoud water, dit is niet goed. Je kunt ook een natte handdoek aanbieden of deze over de hond heen leggen. Begint je hond te braken of erger, breng hem dan naar de dierenarts.

Wandelen

Wat je wel kunt doen als het zo warm is? De dierenbescherming adviseert een korte wandeling. Vermijd veel inspanning en ga op een koel moment van de dag (’s ochtends en ’s avonds) even wandelen. Dan is het asfalt niet zo warm. Nog beter is om asfalt te vermijden en door het gras te lopen. Laat je hond het tempo bepalen. Zie je iemand anders fietsen met de hond? Spreek diegene er dan op aan en vertel hoe slecht het kan zijn. Sommige mensen zijn er echt niet van op de hoogte.

Lees ook: Politie waarschuwt: wees voorzichtig met waar je hond zwemt

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pixabay