Dierenvoedselbank Rijnmond afgelopen jaren explosief gestegen

Dierenvoedselbank Rijnmond
Voedselpakketten voor dieren blijken steeds meer nodig te zijn

Voedselpakketten die namens de Dierenvoedselbank in Rijnmond worden uitgedeeld onder huishoudens in Rotterdam, zijn in de afgelopen jaren erg gestegen. Mensen met een inkomen onder het minimumloon krijgen iedere twee weken een pakket met dierenvoeding uitgereikt. In totaal worden er elke twee weken zo’n 275 pakketten samengesteld.

Vijf jaar geleden toen de Dierenvoedselbank begon, lag dit aantal nog maar op negen huishoudens.

Dierenvoedselbank

Ferry van der Kaaij van Dierenvoedselbank Rijnmond legt aan het AD uit dat hulpverleners steeds vaker mensen met geldproblemen doorverwijzen naar deze voedselbank. “We worden steeds vaker benaderd. Aan de andere kant laat het zien dat veel mensen nog steeds in armoede leven. We zien veel baasjes die laaggeletterd zijn of psychische problemen hebben. Soms waren die psychische problemen er al, soms zijn financiële zorgen de oorzaak. Voor mensen met weinig geld is het juist belangrijk dat ze hun huisdier kunnen behouden. Dat diertje is vaak alles wat ze nog hebben”, aldus Van der Kaaij.

Voedselpakketten

Vanuit vier verschillende locaties deelt de Dierenvoedselbank iedere twee weken 275 voedselpakketten uit voor allerlei soorten huisdieren. Dit kunnen van honden en katten tot knaagdieren en vogels zijn. De meeste pakketten worden uitgedeeld voor katten. In het pakket zitten vaak combinaties van brokken, natvoer en een aantal snacks. Een pakket kan alleen verkregen worden door een verwijzing van een hulpverleningsinstelling.

Donaties

Het samenstellen van een voedselpakket is volgens Van der Kaaij echt maatwerk. “Bij de gewone Voedselbank worden alle pakketten gevuld met bijvoorbeeld een prei, pak rijst en appelmoes. Maar wij moeten rekening houden met verschillende dieren.” De toename van het aantal klanten levert vooralsnog geen problemen op bij de bevoorrading van de pakketten, zo stelt Van der Kaaij. “We krijgen gelukkig veel donaties. Dierenwelzijnsorganisatie Dierenlot steunt ons met dierenvoeding. Van dierenwinkels krijgen we regelmatig voeding die tegen de houdbaarheidsdatum loopt of daar net overheen is gegaan. Ook hebben sommige dierenwinkels  manden waarin klanten net aangeschaft dierenvoeding kunnen doneren.”

Lees ook: Lief: er wordt massaal gedoneerd aan 69-jarige zwaargewonde vrouw

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: AD | Beeld: videostill, AD