Dionne Stax loopt haar elfde Vierdaagse: ‘Trainen vind ik een beetje te heftig’

De presentatrice doet traditiegetrouw ieder jaar mee

Dionne Stax verliet vorige maand na twaalf jaar de NOS en maakte de overstap naar AVROTROS. Daar begint ze in oktober aan een nieuwe uitdaging. Dat duurt nog even, maar deze week gaat ze alvast een andere uitdaging aan: de Nijmeegse Vierdaagse. Dionne heeft er al tien edities opzitten en loopt deze week haar elfde wandeltocht. Hoewel ze ieder jaar weer uitkijkt naar de Vierdaagse, vindt ze trainen ”een beetje te heftig.” ”Ik ga straks gewoon lopen, zo doe ik het altijd”, laat de blondine weten.

”Het is een familie-evenement voor me geworden. Heel dierbaar.”

Kroeg

Dionne kan zich haar eerste Vierdaagse nog goed herinneren. Ze werd overgehaald door haar oom Jan, die vond dat zijn nichtje het als bijna-Nijmeegse aan haar eer verplicht was om ten minste één keer de Vierdaagse uit te lopen. ”Ik wist niet hoe ik mijn voeten in moest tapen en kreeg de eerste dag al een enorme blaar in de vorm van een champignon op mijn teen. Toen moest ik nog dertig kilometer”, vertelt de kersverse AVROTROS-aanwinst. ”Wandelaars die langsliepen, keken naar mijn voet en zeiden: ‘Dit komt écht niet meer goed.’ Ik ben de kroeg in gegaan, heb een biertje genomen en ben daarna toch over de finish gelopen. Toen had ik de smaak te pakken.”

Familie-evenement

Inmiddels is de Vierdaagse voor Dionne een heus familie-evenement geworden. ”Ik loop de tocht ieder jaar met mijn oom, vrienden en vriendinnen en mijn ouders verzorgen mij en moedigen ons langs de kant aan. Als zij er allemaal niet bij zouden zijn, zou het voor mij voorbij zijn. Het is me enorm dierbaar.” De vier dagen zitten daarnaast vol met rituelen, zo laat de presentatrice weten. ”Ik slaap bij mijn ouders in Boxmeer, mijn moeder staat altijd samen met mij op en smeert broodjes, waar ze dan een lief briefje op doet. Ik heb inmiddels een hele stápel van die briefjes, het hoort er zo bij.”

Op z’n mooist

Dionne kan zich inmiddels niet meer voorstellen dat ze een editie van de tocht zou missen. ”Tijdens de Vierdaagse vind ik Nederland op z’n mooist. Niet wat de kleding betreft, maar mensen zijn zó lief voor elkaar. Iedereen helpt elkaar, jong en oud lopen mee, er worden pannen soep gemaakt, je mag bij wildvreemden naar de wc, het kán allemaal. Ik ben er heel rijk van geworden.”

Trainen

Hoe lang de presentatrice voor de wandeltocht traint? Helemaal niet! ”Kijk, wandelen vind ik heel fijn, maar trainen vind ik wel een beetje heftig”, aldus de blondine. ”Er zijn veel mogelijkheden hoor, er bestaat een rondje in Amsterdam van 60 kilometer en in de omgeving van Nijmegen gebeurt ook veel. Maar dat kost veel tijd, en die heb ik niet. Dus ik ga straks gewoon lopen, zo doe ik het altijd.”

Lees ook: Miljuschka doet het rustiger aan nadat ze vorige week instortte

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Hollandse Hoogte, fotograaf: Patrick Harderwijk