Zien: dit is hoe 80’s popidool Rick Astley er tegenwoordig uitziet

rick astley

De zanger is om deze bijzondere reden altijd populair gebleven, herken jij hem nog terug?

Wanneer je eind jaren ’80 de radio of tv aanzette, dan had je een grote kans dat het nummer Never Gonna Give You Up voorbijkwam. Zanger Rick Astley – met zijn denim outfit, strakke kuif, soepele danspasjes en natuurlijk zijn ge-wel-dige stem – wist zo menig hart te veroveren. Maar goed, dat is inmiddels al meer dan 30 jaar geleden. Hoe gaat het nu eigenlijk met de beste man? En hoe kan het dat de clip voor dit relatief ‘gewone’ popnummer inmiddels al meer dan een miljard keer is bekeken op YouTube?

Het succes van Rick Astley

De in 1966 geboren Brit Rick Astley was een relatief gewone popzanger, zoals er in de eighties en vandaag de dag zoveel zijn. Hij speelde in verschillende bandjes, werd ‘ontdekt’ door een muziekbaas en in 1987 brengt Astley zijn eerste nummer uit. Samen met zangeres Lisa Carter bereikt When You Gonna een indrukwekkende 17e plaats in de Nederlandse hitlijsten. Maar het echte succes moet nog komen: in augustus datzelfde jaar komt zijn eerste échte solonummer uit: Never Gonna Give You Up. Over de hele wereld blijkt dit nummer razend populair. Meerdere andere nummers van zijn debuutalbum doen het ook goed in de hitlijsten, maar het succes van Never Gonna Give You Up kan Astley niet meer evenaren. In 1993 neemt de zanger afscheid van de muziek-business, maar uiteindelijk neemt hij in het jaar 2000 toch weer een microfoon in handen. Maar dat zijn bekendheid een bijzondere nieuwe opleving krijgt, had hij niet kunnen voorspellen…

Internetfenomeen

We weten allemaal dat er op het internet af en toe bizarre dingen gebeuren. Van bijzondere ‘TikTok-challenges’ tot grappen en grollen die alleen voor een heel beperkt publiek te snappen zijn: er lijkt geen einde te komen aan alle rages en trends die elkaar opvolgen. Zo rond het jaar 2007 begon ook Astley dit te merken. Het idee was simpel: je lokte mensen op een forum of in een chatbox met een link die zogenaamd relevant was aan een discussie of voor flinke sensatie zorgde. Maar wanneer men dan op de link klikte, bleek het simpelweg een YouTube-video van Never Gonna Give You Up te zijn. Het fenomeen ‘Rickrollen’ was geboren. En zo wist Rick Astley dus opeens een heel nieuw publiek aan te boren: veel jongeren die hun tijd op het internet doorbrengen kunnen in elk geval de eerste paar regels van deze jaren ’80-hit meezingen.

Succes op latere leeftijd

Na de introductie van deze onschuldige grap, bleef het nummer gestaag aan populariteit winnen. Zo ging YouTube zelf er ook al eens mee aan de haal voor een 1-aprilgrap en verscheen Astley zélf al eens tijdens een grote feestelijke parade in de VS om die monsterhit uit de eighties nog een keer ten gehore te brengen, en zodoende de aanwezigen massaal te Rickrollen. Ook is de grap steeds populairder geworden in de coronacrisis: er zijn tegenwoordig volop voorbeelden te vinden van leerlingen die hun docenten via Zoom Rickrollen, of collega’s die elkaar per mail als verrassing de video toesturen. Dit nieuwe succes heeft Astley zelf in elk geval geen windeieren gelegd. Hij woont tegenwoordig in het zuiden van Engeland met zijn vrouw, en brengt nog regelmatig nieuwe muziek uit. Ook is Astley regelmatig op tv te bewonderen en zingt hij nog geregeld volle zalen toe. Ook deelt hij regelmatig behind the scenes-video’s op zijn Instagram-account. Herken jij het popidool nog terug in deze volwassen man?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rick Astley (@officialrickastley)

Lees ook: Zo ziet de 21-jarige zus van Max Verstappen eruit

Bron: Wikipedia, Instagram @officialrickastley | Beeld: Videostill