Wow! Dit is het salaris van minister-president Mark Rutte

Salaris

De minister-president is eindverantwoordelijk voor het land. Toch is het salaris dat hierbij hoort, ondanks de grote verantwoordelijkheid, evenveel als de rest van de ministers. Het bruto jaarsalaris van Rutte ligt op 175.548 euro. Dat bedrag is inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering. De vaste jaarlijkse onkostenvergoeding van 9.250 euro komt hier nog overheen. Een behoorlijk bedrag!

Volgens Parlement.com ontvangen alle ministers, dus ook de minister-president, een bruto maandsalaris van 12.578,72 euro. Om dat enorme bedrag even inzichtelijk te maken: dit komt neer op 2.902 euro per week en 414 euro per dag.

Niet jaloers

Mark Rutte verdient in een week meer geld dan sommige mensen in een hele maand verdienen. Toch spant hij hiermee niet de kroon. Zo verdiende Frans Muller, CEO van Ahold Delhaize, in 2021 ruim 6 miljoen euro. En Alan Jope, CEO van Unilever, mocht 4,9 miljoen euro op zijn bankrekening bijschrijven.

Daarnaast is het nettobedrag dat Rutte ontvangt nog een stukje lager, zo vertelde hij eerder in gesprek met WNL. Het zou dan gaan om 7.300 of 7.400 euro per maand. “Daar zit alles in, ook onkostenvergoedingen en alle toestanden”, zei Rutte destijds. Al is dit nog steeds een enorm gedrag, gaf hij toe in hetzelfde interview. Desondanks hoeven we niet jaloers te zijn op Mark Rutte. Het salaris mag dan groot zijn, dat is zijn takenpakket ook. Werkweken van 40 uur komen dan ook maar zelden voor.

Lees ook: Mark Rutte doet een boekje open over hoe hij vroeger als kind was 

Bron: Metro, Parlement.com, WNL | Beeld: Brunopress