Dochter Johan Derksen was bang dat hij ‘de volgende’ werd

‘Ooit, na de moord op Theo, kwam die gedachte in mij op’

Marieke Derksen was na de moord op Theo van Gogh in 2004 een tijd lang bang dat haar vader (Johan Derksen, red.) ‘de volgende’ zou worden. Dat bekende de uitgever in een lang gesprek met NPO Radio 1. Hoewel ze hem niet persoonlijk kende, vertelde Marieke hoeveel impact de moord op Peter R. de Vries op haar had. 

Bezig met randzaken

“Ooit, na de moord op Theo, kwam die gedachte in mij op toen iemand op tv zei: Wie is de volgende?” vertelt Marieke. “Maar Johan houdt zich bezig met randzaken. Peter R. de Vries hield zich echt bezig met echte maatschappelijke dingen. Dat is veel belangrijker, veel zwaarder. Tegenwoordig ben ik daar niet meer bang voor.”

Niet thuis in uitgeverswereld

Net als haar vader, werkt ook Marieke in de mediawereld. Zij gaf talloze bestsellers uit, zoals GijpKieftSneijder en Derksen. Hoewel ze veel successen op haar naam heeft staan, voelt ze zich niet thuis in de uitgeverswereld. “Ik ben op het Boekenbal geweest, maar rende snel gillend naar buiten”, vertelt ze. “Iedereen vindt zichzelf ontzettend interessant en het is helemaal niet gezellig. Ik zit veel liever in een bruine kroeg met leuke mensen.”

Sympathie-factor

Tot nu toe gaf Marieke vooral boeken uit over kleurrijke voetballers, maar ze beperkt zich zeker niet. “Als Dennis Bergkamp of Arjen Robben zich melden, sta ik ook te juichen. Het hoeft niet alleen te gaan over mensen die altijd in de kroonluchter hebben gehangen of een verslaving hadden. Je kan ook gewoon de sympathie-factor hebben.” Naast voetballers, wil ‘de dochter van’ zich de komende jaren ook gaan richten op boeken over de entertainmentsector. “Ik zit nu natuurlijk ook op het snijvlak: mensen als Johan en René van der Gijp zijn voor veel mensen ook niet eens meer voetballers.”

Lees ook: Johan Derksen over huwelijk: ‘Ik eet nooit met mijn vrouw samen’

Bron: RTL Boulevard | Beeld: Brunopress