Aangrijpende documentaire legt vreselijke ziekte van de zusjes Lotte en Roos vast

de zusjes Lotte en Roos
De zusjes Lotte en Roos hebben beiden het syndroom van Usher

De twee zusjes Lotte van 18 jaar en Roos van 16 jaar kampen allebei met een verschrikkelijke ziekte: het syndroom van Usher. Beide zusjes zullen langzamerhand blind en doof worden. Voor de nieuwe documentaire ‘Voor het donker wordt’ werden de beide meiden twee jaar lang gevolgd door regisseur Kim Smeekes. De zusjes hebben namelijk nog meer één doel voor ogen: alles uit het leven halen.

In de documentaire maken de zusjes Lotte en Roos een bijzondere reis.

Dromen moeten opgeven

De meiden gaan voor de documentaire op reis, omdat ze beiden het Noorderlicht graag willen zien voordat dit niet meer mogelijk is. De afschuwelijke ziekte heeft de afgelopen jaren al een enorme impact op het leven van de zusjes gehad. Roos droomde bijvoorbeeld altijd al van een carrière in de topsport, maar moest deze droom als hockeyster opgeven omdat ze de bal niet goed meer kon zien. Haar jongere zusje Lotte studeert aan de fotovakschool. Ook voor haar komt het syndroom tussen haar en haar liefde voor fotografie te staan. Het is niet bekend hoe snel hun gehoor en zicht achteruit zal gaan. Op dit moment horen en zien de zusjes Lotte en Roos al een stuk slechter dan andere leeftijdsgenoten.

Documentaire ‘Voor het donker wordt’

In de nieuwe documentaire ‘Voor het donker wordt’ wordt er stilgestaan bij een aantal vragen. Hoe gaan de zusjes om met de wetenschap dat ze binnenkort niet meer kunnen zien en horen? Hoe passen ze hun toekomstdromen aan of komen er misschien wel nieuwe voor in de plaats? En wat blijkt er mogelijk en onmogelijk te zijn voor de zusjes? De aangrijpende documentaire werd gisteravond uitgezonden bij BNNVARA op NPO 3. De documentaire ‘Voor het donker wordt’ is hier terug te kijken.

Bekijk hier de korte samenvatting van de documentaire:

Lees ook: Kippenvel: prachtige eerste aflevering van Break Free over MH17

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: NPO3, RTL Boulevard | Beeld: Videostill