Tip: zo ga je deze zomer duurzamer om met plastic

Uit onderzoek blijkt dat we in de zomer minder duurzaam omgaan met plastic

Ondanks dat we overal in Nederland ons uiterste best doen om een steentje bij te dragen aan het milieu, verloopt dit volgens een onderzoek van het Wereld Natuur Fonds (WNF) in de zomer een stuk minder goed. Waar we in de winter druk bezig zijn met het scheiden van plastic afval en het meebrengen van onze eigen boodschappentas, kopen we in de zomer te pas en te onpas plastic borden en bestek om dit vervolgens na een picknick in de prullenbak te gooien. Zonde!

Zo zorg je ervoor dat je minder plastic verbruikt in de zomer.

1. Recyclebaar plastic

In de zomer gaan we graag met z’n allen de deur uit om te picknicken op het strand of in het park. Grote kans dat je voor deze picknick nog snel even langs de supermarkt gaat om wat plastic borden en bestek te scoren. Zonde, want dit gooi je na gebruik direct weg. Kies voor recyclebaar plastic, zodat je deze borden en bestek bij de volgende picknick weer kunt gebruiken. En de picknick daarna en dáárna.

2. Ijsjes

Kies jij bij de ijsboer altijd voor een bakje schepijs? Zonde! Kies voortaan altijd voor een hoorntje. Hierdoor worden er een stuk minder plastic ijsbakjes en lepeltjes verspild.

3. Boterhamzakjes

Ondanks dat we inmiddels allemaal een boodschappentas meenemen naar de winkel, kiezen we er tijdens een picknick gerust voor alle kleine benodigdheden in boterhamzakjes mee te nemen. Dit is natuurlijk niet meteen het einde van de wereld, maar bekijk voortaan eens of je deze zakjes kunt hergebruiken. Gebruik dit als afvalzakje, of verzamel er wat schelpjes in die je vindt op het strand.

4. Rietjes

Cocktails laten we liever niet staan in de zomer. En dat hoeft ook niet. Maar wist je dat plastic rietjes een van de grootste boosdoeners zijn van al het plastic afval over heel de wereld? Dit is natuurlijk zonde, want een rietje is niet per se nodig. Vind jij van wel, kies dan voor een biologisch afbreekbaar rietje of een herbruikbaar rietje van RVS of glas!

5. Oprapen maar

We zijn in de zomer veel buiten en maken veel meer meters dan we in de winter doen. Wat als je hier nou eens gebruik van maakt, door tijdens je wandeling het plastic afval van de grond te rapen. Heb je kinderen? Neem ze mee en maak er een spel van, gegarandeerd dat ze fanatiek meezoeken.

Lees ook: Vegetarisch eten goed voor het milieu? Dit had je niet gedacht!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Margriet, WNF | Beeld: Pexels