Provincie Flevoland wil 1830 edelherten afschieten


Vanwege een herindeling moeten 1830 edelherten dood

Uit een telling van Staatsbosbeheer blijkt dat er op dit moment 2320 edelherten in de Oostvaardersplassen leven. Door een herindeling van het natuurgebied zal dat aantal flink teruggebracht moeten worden. Provincie Flevoland wil slechts 490 herten overhouden. Dat betekent dat er 1830 afgeschoten moeten worden.

Vandaag is er een zitting over de beslissling.

Telling

Begin vorige week hebben twee medewerkers van Staatsbosbeheer en een onafhankelijke observator van de Universiteit van Wageningen een telling uitgevoerd vanuit een helikopter. Uit deze telling beek dat er 2320 edelherten in de Oostvaardesplassen rondlopen. Ook grazen er 610 konikpaarden en 200 heckrunderen.

Doodgeschoten

Staatsbosbeheer wil het aantal grazers flink terugdringen om lijden te voorkomen. Het aantal grote grazers lag sinds 2010 altijd rond de vijfduizend. Helaas stierven er vorige winter meer dan drieduizend dieren, waarvan 89 procent werd afgeschoten door Staatsbosbeheer. Dit was een preventieve maatregel omdat ze anders de winter niet door zouden komen en veel zouden lijden.

Actie

Activisten nemen het Staatsbosbeheer kwalijk dat de dieren afgeschoten moeten worden. Zij vinden dat er te weinig voedsel in het natuurgebied is en dat de dieren moeten worden bijgevoerd. Vandaag vindt er een zitting plaats van een kort geding, aangevraagd door zes stichtingen, waarmee ze willen voorkomen dat Staatsbosbeheer nog meer edelherten afschiet.

Lees ook: Oude geldautomaat verdwijnt, vanaf 2019 pinnen bij ‘Geldmaat’

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Nu.nl | Beeld:Pa3emsWikiMedia Commons